Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija 6,5 odsto

Inflacija 6,5 odsto

Inflacija u 2006. godini najverovatnije će biti ispod sedam odsto. Dinar je značajno ojačao tokom godine, a devizne rezerve su udvostručene i trenutno iznose 12 milijardi - rekao je juče Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, na godišnjoj konferenciji za štampu.

Jelašić je precizirao da će stopa inflacije na kraju godine biti najverovatnije bliža nivou od 6,5 odsto, što je daleko ispod planiranih 9,3 odsto za celu 2006. godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Dinar nikada nije slobodnije plivao nego poslednjih šest meseci. I dok se učešće NBS na međubankarskom devizno tržištu svodilo na prodaju deviza, od avgusta je to pre svega kupovina deviza od poslovnih banaka. I dalje smo prinuđeni da branimo dinar od dalje apresijacije - rekao je guverner NBS.

Najkasnije od sredine iduće godine NBS će početi da prima samo tri valute, evro, franak i dolar, od menjača, dok će sa dvadeset valuta nastaviti i u budućnosti to da rade poslovne banke. NBS će nastaviti povlačenje iz poslovanja sa menjačima.

- Monetarni odbor je juče ublažio nivo restriktivnosti monetarne politike, tako što su ujednačene stope kratkoročne obavezne rezerve na depozite i zaduživanje u inostranstvu na 45 odsto. Ovo bi trebalo da utiče na banke da snize kamatne stope, samo je pitanje kada, ko i u kojoj meri će to uraditi - rekao je Jelašić.

U martu iduće godine biće isplaćen celokupan dug prema MMF-u koji iznosi 240-250 miliona evra, što je ostatak dugovanja. Glavni izazov u 2007. godini, kako je naglasio guverner NBS, 'nije više da se postigne, nego da se dodatno učvrsti sadašnji nivo: niske stope inflacije, stabilnog kursa, jakog finansijskog sistema'.

D. N.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.