Industrijalci sutra očekuju ukidanje hrvatskih mera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2017, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijalci sutra očekuju ukidanje hrvatskih mera

Mere vlade Hrvatske, kojima su značajno povećane cene kontrole prehrambenih proizvoda koje dolaze iz "trećih zemalja", mogle bi da budu ukinute sutra, navelo je Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, napominjući da su apeli i pritisci zemalja regiona na Hrvatsku urodili plodom.

"Izgleda da su ovi apeli i pritisci urodili plodom jer, prema još nezvaničnim informacijama, sporni pravilnik trebalo bi da bude povučen u petak", saopštilo je Udruženje.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove mere najviše pogađaju upravo Srbiju, objašnjavaju industrijalci, koja je u proteklih šest meseci značajno povećala izvoz u Hrvatsku, te po prvi put, ističu, u istoriji ekonomskih odnosa sa Hrvatskom ostvarila suficit, ovim merama pogođene su još Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

"Trenutna proizvodnja i izvoz sezonskog voća i povrća je u punom jeku, a negativne posledice su time još i veće. Po novom hrvatskom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor povećana je dvanaest puta, sa 12 na 270 evra", kažu u ovom udruzenju.

Ministri regiona, pozvali su ranije i Evropsku komisiju da se odredi ovim povodom i pomogne u rešavanju nastale situacije, a u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i principima slobodne trgovine.

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, navode oni, podržava apel ministara pogođenih zemalja na racionalno ekonomsko ponašanje u regionu i poziva na nastavak održavanja ovakvih sastanaka sve dok se problem ne prevaziđe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.