Indonezija se konačno izvlači i hvata zalet

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija se konačno izvlači i hvata zalet

Džakarta -- Privreda Indonezije porasla je više od očekivanja u kvartalu april-jun, zahvaljujući snažnom skoku potrošnje za vreme praznovanja Ramazana .

Privreda je skočila i usled povećanja državne potrošnje, pokazuju objavljeni zvanični podaci.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,18 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine nadmašio je prognoziranih oko pet procenata, i veći je od rasta zabeleženog u prethodnom kvartalu od 4,92 odsto, izveštava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Frans pres.

Iako je rezultat ispod godišnjeg cilja države, analitičari ističu da bi on mogao da nagoveštava da se najveća ekonomija jugoistočne Aije možda konačno izvlači iz dugotrajnog usporavanja.

Rastu BDP-a doprineo je skok industrijske proizvodnje i veliko povećanje tražnje potrošača za vreme muslimanskog svetog meseca, koji uglavnom pada u junu, navela je Nacionalna agencija za statistiku.

Potrošači u ovoj zemlji, sa najmnogoljudnijom muslimanskom većinom u populaciji, obično troše na skupu hranu i odeću tokom praznovanja Ramadana.

Predsednik DŽoko Vidodo, poznat pod nadimkom DŽokovi, pobedio je na izborima pre dve godine na obećanjima da će podstaći ekonomski rast i preduzeo je niz koraka za ozdravljenje posrnule privrede ove članice Grupe 20.

U drugom kvartalu 2016, zabeležen je 36-procentni rast državne potrošnje u odnosu na prethodno tromesečje, a Vidodo je takođe pokrenuo veliki infrastrukturni program i poresku amnestiju sa ciljem da motiviše bogataše da vrate u zemlju milijarde dolara neprijavljenog dohotka.

Centralna banka je u junu smanjila kamatne stope po četvrti put ove godine, u pokušaju da stimuliše rast, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.