Izvor: B92, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijska kompanija u Inđiji

Inđija -- Predstavnici Vlade Srbije, lokalne samouprave u Inđiji i kompanija Embasi grup iz Indije dogovorili se o investiciji.

Danas je potpisan memorandum o razumevanju u ostvarenju najveće grinfild-investicije u Srbiji, a ta kompanija planira da u Inđiji izgradi prvi tehnološki park u Evropi na površini od 270.000 kvadratnih metara, koji će zapošljavati oko 25.000 radnika.

U opštini Inđija na 25 hektara njiva i livada u drugoj polovini 2009. treba da nikne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehnološki park, poslovni prostor u kom bi radilo oko 2.500 radnika. Zatim bi, po planu, u narednih pet godina tehnološki park bio uvećan 10 puta i zapošljavao oko 25.000 radnika.

Ministar ekonomije, predsednik opšine Inđija i predstavnici kompanije Embasi grup potpisali su sporazum za ostvarenje te, kako navode, istorijske investicije u Srbiji.

"Radi se o veoma važnom projektu jer naši mladi koji završe elektrotehnički fakultet i tehničke nauke idu u inostranstvo da bi radili u velikim softverskim kompanijama, koje se bave informacionim tehnologijama. Naša je dužnost da obezbedimo mladima koji su tako vredni i tako inteligentni da ostanu u Srbiji da rade", kaže Mlađan Dinkić.

Tehnološki parkovi su veliki kompleksi poslovnih zgrada s vrhunskom infrastrukturom i visokim protokom Interneta. Ukupna vrednost investicije procenjuje se na 600 miliona dolara, a očekuje se izvoz od dve milijarde dolara.

"Znam da se mnogi pitaju kako to da je indijska kompanija došla u Beograd. To je bio izazov za nas. Obišli smo mnogo zemalja Istočne Evrope, tražili smo partnera koji će u sektoru informacionih tehnologija opsluživati tržište Istočne Evrope. Posle mnogo potrage, zaključili smo da Beograd odlično odgovara potrebama naših klijenata, zbog svoje pesrpektive i stava ljudi", kaže Džitu Virvani, generalni direktor Embasi grupa.

Opština Inđija ustupiće zemljište za izgradnju parka, a Srbija će iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. finansirati izgradnju infrastrukure. Inđija je vodeća opština u Srbiji po broju grinfild-investicija.

Embasi grup iz Bangalora jedna je od najvećih svetskih kompanija koja se bavi izgradnjom i razvojem IT i biznis-parkova. Dugogodišnji je partner IBM-a, koji najviše poslovnog prostora na svetu zakupljuje od te kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.