Indija i smanjen rejting SAD

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija i smanjen rejting SAD

Globalna finansijska kriza izazvana smanjivanjem kreditnog rejtinga Sjedinjenih Američkih Država mogla bi zaobići Indiju, optimistično najavljuju zvaničnici druge najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Zvaničnici u Nju Delhiju, su optimisti da će Indija biti u mogućnosti da izdrži eventualnu globalnu finansijsku krizu koja bi mogla da nastupi zbog smanjivanja kreditnog rejtinga Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar finansija Pranab Mukirdži je krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nedelje ocenio da je „prerano govoriti šta će biti konačni ishod smanjivanja kreditnog rejtinga SAD,“ ali da on nije „preterano zabrinut“ , jer je privredni rast u drugoj najmnogoljudijoj zemlji na svetu vođen domaćom potražnjom.

Ministar Mukhirdži je tokom diskusije u gornjem domu indijskog parlamenta, Radža Sabha, podsetio da je nacionalna privreda „videla i gore“ 2008. kada je izvoz padao 11 meseci uzastopno počev od oktobra 2008.

-Mi smo stvorili domaću potražnju koju druge ekonomije nemaju- rekao je Mukirdži aludirajući na privredni rast Indije od 6,8 odsto koji je zabeležen tokom finansijske krize 2008-2009.Ministar finansija je, međutim, rekao da izvoz može biti pogođen i ovog puta, naročito industrija informatičkih tehnologija (IT), ukoliko potražnja još više bude smanjena u SAD i Evropi.Japan, SAD i Evropa čine većinu izvoznih destinacija Indije.

Glavni ekonomski savetnik ministra finansija, Kaušik Basu, je, pak, primetio da je slabljenje interesovanja investitora posle snižavanja kreditnog rejtinga SAD, šansa za Indiju da privuče globalni kapital koji je u potrazi za „utočištima“.

-Mogli bismo ojačati našu ekonomiju; mogli bismo pružiti neko utočište koje će globalni kapital sigurno tražiti- izjavio je Basu u Nju Delhiju posle sastanka Odbora Rezervne banke, centralne finansijske institucije u zemlji.

Kako je podsetila novinska agencija Pres trast of India (PTI), ova zemlja je u 2010 ostvarilarila priliv od skoro 30 milijardi dolara, od čega većinu na tržištu nekretnina, dok je globalni novac jurio za lukrativnim poslovima koji su se pojavljivali na tržištima u usponu kao što je Indija.

Tržište Indije, jedne od najbrže rastućih glavnih svetskih privreda je „krvarilo“ prva dva dana nedelje, zajedno sa mnogim drugim širom sveta, ali je potom pokazalo znake poboljšanja.U stvari je, početkom nedelje kada su se svetska tržišta povijala zbog snižavanja kreditnog rejtinga SAD, Indija neočekivano dobila povećanje vlastitog.

Američka investiciona banka Goldman Saks je povećala ocenu indijske ekonomije sa „nestabilne“ na „tržišno čvrstu“. Takvo poverenje je pomoglo Senseksu, ključnom indeksu na berzi u indijskoj finansijskoj prestonici Bombaju, da se povrati od gubitaka izazvanih strahovima na globalnim tržištima.

Goldman je naveo verovatni obrt u makroekonomskom ciklusu, niže cene nafte, niže valuacije i reforme politike kao razloge da treba biti pozitivan u vezi treće najveće privrede u Aziji.

Ove pohvale dolaze u danima kada Indija obeležava 64. godine od sticanja nezavisnosti, 15. avgusta 1947. i 20 godina od početka privredne reforme koja je zemlju od 1,2 milijarde stanovnika katapultirala u vrh svetske ekonomije.

Uzimajući u obzir samu veličinu Indije, prostire se na 3,3 miliona kvadratnih kilometara, njen ekonomski razvoj je najveći ikada viđen, pored onog NR Kine. Procenjuje se da bi za 10 do 15 godina privreda Indije mogla bi da bude velika kao što je danas ekonomija NR Kine, druga po veličini u svetu.

Za razliku od kineskog stanovništva koje stari, indijsko u kome je sada više od 500 miliona mlađih od 18 godina, ostaće mlado i energično u godinama koje predstoje, tako da bi njena stopa rasta mogla da nadmaši onu gigantskog severnog suseda.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Indija i smanjeni rejting SAD

Izvor: EMportal, 14.Avg.2011

Zvaničnici u Nju Delhiju su optimisti da će Indija biti u mogućnosti da izdrži eventualnu globalnu finansijsku krizu koja bi mogla da nastupi zbog smanjivanja kreditnog rejtinga Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.