Indeksi u skoku, promet u padu

Izvor: B92, Beta, 09.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksi u skoku, promet u padu

Beograd -- Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 skočio je 3,42 procenta, dok je opšti indeks Belexline porastao 1,82 odsto.

Promet je bio četiri puta manji nego na kraju prethodne sedmice - 46,47 miliona dinara ili tek nešto preko pola miliona evra, od čega trećina u trgovini obveznicama RS. Učešće stranih investitora popelo se na nepunih 37 odsto u ukupnoj i nešto više od 53 u trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija gotovo 61 a u prodaji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 45,44 odsto.

U kontinuiranoj trgovini dvocifreni rast ubeležili su Agrobačka [AGBC], od 19,57 odsto, Imlek [IMLK], nešto više od 18 procenata, i Univerzal banka [UNBN], nepunih 17 odsto. Više se trgovalo jedino akcijama beogradske mlekare, za 1,38 miliona inara.

Solidan rast imala je i subotička Fidelinka [FIDL], od malo više od šest odsto, kao i beogradska Privredna banka [PRBN], od nešto više od pet procenta.

Gubitnike predvodi Iritel [IRTL] sa padom od maksimalnih 12 odsto, na novi minimum do sada od 1.688 dinara. Nepunih 11 odsto na vrednosti je izgubio Progres [PRGS] čija je cena po akciji takodje skliznula na novi dosadašnji najniži nivo od 132 dinara.

Velefarmu [VLFR] je cena pala gotovo deset odsto, Telefonija [TLFN] je pojefinila pet i završila na 1.082 dinara, nakon što je tokom trgovine ubeležila novu minimalnu cenu do sada od 1.070 dinara, a Metalac [MTLC] je bio u minusu 2,61 odsto.

Najviše se trgovalo akcijama AIK banke [AIKB], za 7,75 miliona dinara. Na listi hartija sa većim prometom su i Bambi Banat [BMBI] sa 4,25 miliona dinara, Čačanska banka [CCNB] sa 1,15 miliona i Energoprojekt [ENHL], sa A Listinga Berze, sa 1,08 miliona.

Kada je o ostalima iz berzanske trgovine reč, akcijama Sojaproteina [SJPT] i Tigra [TIGR], sa A Listinga, trgovalo se za malo više od milion odnosno tek 17,5 hiljada dinara, dok hartije Alfa plama [ALFA], sa B Listinga, nisu bile u prometu.

Na segmentu trgovine po metodu preovlađujuće cene najviše se trgovalo akcijama novosadske firme BG grup Jugoalat [BGJG], za 6,85 miliona dinara. Cena te akcije pala je 53,33 odsto, na 63 dinara, a nove vlasnike dobila je trećina akcijskog kapitala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.