Indeksi u regionu ispod globalnih

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksi u regionu ispod globalnih

Zagreb -- U regionu je najviše oslabio indeks Sarajevske berze, a sledi ga indeks berze u Zegrebu Crobex, dok indeksi Beogradske i Ljubljanske berze stoje malo bolje.

Od januara je indeks Zagrebačke berze Crobex izgubio 30 odsto na vrednosti

Indeks Zagrebačke berze zabeležio je od početka godine mnogo veći pad nego svetski indeksi, prenose hrvatski internet portali. Od januara je Crobex izgubio 30 odsto na vrednosti, a sa svetskim indeksima je počeo da se razilazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u drugoj polovini januara, kada je ubeležio prvi veći pad.

Među evropskim indeksima najviše je pao DAX sa Nemačke berze, ali je on početkom meseca, za razliku od indeksa Crobex, krenuo da se oporavlja. Međutim, kretanje Crobexa bolje se sagledava kada se poredi sa indeksima u regionu, koji su takođe padali u prvom kvartalu, ali je njihov pad nastavljen i u aprilu.

Pri tome ne treba zanemariti politička previranja. Na njih su nedavno upozorili i analitičari Erste banke koji su naveli da bi na hrvatsku makroekonomsku situaciju mogli da deluju rezultati izbora u Srbiji jer postoji opasnost da na njima pobede antievropske snage. Analitičari Fime FAS pak ocenjuju da je uzrok pada Crobexa najverovatnije manja likvidnost zbog povlačenja sredstava iz fondova.

Penzijski fondovi su naime zbog velikog pada cena akcija odlučili da povuku sredstva iz investicionih fondova i to je dovelo do pada likvidnosti. Manji ulagači ostali su ostavljeni sami sebi i većina ih se iz straha odlučila na istu stvar kao i penzioni fondovi.

Tako je imovina 107 otvorenih investicionih fondova u Hrvatskoj smanjena u martu treći uzastopni mesec i vredela je 2,9 milijardi evra, što je 11,5 odsto manje nego krajem februara. U poređenju sa krajem 2007. imovina investicionih fondova bila je 30 odsto manja dok je u odnosu na kraj marta prošle godine bila manja za nešto više od pet odsto.

U međuvremenu sve više analitičara ističe da su na Zagrebačkoj berzi svaki dan sve brojnije akcije koje su potcenjene. Inače, do pre pola godine, kada je Berza beležila rast, analitičari su tvrdili da je tržište precenjeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljubljanska berza: Pad akcija mogao bi da potraje mesecima

Izvor: Poslovni magazin, 11.Apr.2008, 11:37

Glavni indeksi Ljubljanske berze akcija pali su ove nedelje na jednogodišnji minimum, izgubivši od početka godine više od petine vrednosti, usled sve sumornijeg raspoloženja investitora.Analitičari pad glavnih indeksa - SBI 20 i SBI Top - za više od 20 odsto od početka godine pripisuju globalnim...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.