Indeksi u padu, promet 32 mil. evra

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksi u padu, promet 32 mil. evra

Beograd -- Oba indeksa Beogradske berze pala su i osmi uzastopni dan, dok je promet vredeo 2,62 milijarde dinara, odnosno 32 miliona evra.

Indekdi i dalje padaju, ''Knjaz Miloš'' ponovo ''katapultirao'' promet

Indeks Belex15 je pao za 1,47 odsto, a Belexline za 1,57 procenata. Učešće stranih ulagača bilo je oko 94 odsto u ukupnoj i trgovini akcijama, a toliko je bilo i kod kupovine i kod prodaje akcija.

Prometu su ponovo odlučujuće doprinele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve velike blok transakcije akcijama "Knjaz Miloša" [KNJZ]. U jednoj blok transakciji vlasnike je promenilo više od 38 hiljada, a u drugoj više od 86 hiljada akcija aranđelovačkog proizvođača mineralne vode po ceni od 19.300 dinara za hartiju i ukupan promet iz obe je vredeo 2,41 milijardu dinara.

Direktor za korporativne komunikacije Denjub fods grupe Rade Pribićević juče je rekao da je kompanija Klejts holding iz Holandije kupila 34 odsto akcija "Knjaz Miloša" [KNJZ] za 2,42 milijarde dinara. On je dodao da se radi o internom restrukturiranju i zaokruživanju vlasništva, kao i da će se nastaviti narednih dana.

"U narednih nekoliko dana će svih 100 odsto akcija 'Knjaza Miloša' koje su u vlasništvu povezanih kompanija Denjub fuds iz Srbije, Denjub fuds grupe i fonda FPP Balkan limitid preći u vlasništvo Klejts holdinga", kazao je Pribićević.

U druge dve blok transakcije nove vlasnike dobilo je nešto više od pet hiljada akcija Imtela po ceni od 650 dinara za hartiju a ukupan promet iz obe vredeo je 3,26 miliona.

U kontinuiranoj trgovini samo su tri akcije ubeležile rast, istina skroman. Akcija Sojaproteina [SJPT], sa A Listinga Berze, poskupela je gotovo tri odsto, što nije bilo dovoljno da se kompenzuje pad iz prethodnog dana. Akcija Imleka [IMLK] dobila je na vrednosti dva i po odsto, a Alfa plam [ALFA] je poskupeo tek pola procenta.

Gubitnike su sa dvocifrenim padom predvodili Vital [VITL] sa minusom većim od 16 odsto i Metalac [MTLC] sa gotovo 11 odsto. Promet iz trgovine akcijama uljare iz Vrbasa bio je skroman dok je trgovina akcijama gornjomilanovačkog preduzeća vredela 1,26 miliona dinara.

Nešto više od sedam odsto pojeftinila je hartija beogradskog Meser Tehnogasa [TGAS], zemunski proizvođač autobusa Ikarbus [IKRB] je izgubio gotovo šest, a šabačka Zorka Farma [ZOPH] nepunih pet procenata.

Najveći promet je bio u trgovini akcijama Soja proteina, 26,62 miliona dinara, a samo par stotina hiljada manje vredela je trgovina hartijama niške AIK banke [AIKB].

Solidni prometi su ubeleženi i u trgovini akcijama Veterinarskog zavoda Subotica [VZAS], 3,52 miliona dinara, kao i Energoprojekta [ENHL], 2,05 miliona, pri čemu je akcija holdinga sa A Listinga pojeftinila 2,39 odsto.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene promet od 111,47 miliona dinara ostvaren je u trgovini akcijama Minel Elva [MNEL]. Hartija proizvođača električnih i optičkih uređaja menjala je vlasnika po 4.765 dinara, 20 odsto skuplje nego u prethodnoj trgovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.