Indeksi ponovo u padu, manji promet

Izvor: B92, 28.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksi ponovo u padu, manji promet

Beograd -- Indeksi akcija Beogradske berze nastavili su da padaju. Belex15 je izgubio 0,44 odsto, a Belexline 0,61 procenat.

Promet je bio sedam i po puta manji nego dan ranije

Promet je vredeo 84,88 miliona dinara (1,1 milion evra), sedam i po puta manje nego dan ranije. Učešće stranih investitora poraslo je na gotovo 27 procenata u ukupnoj i 29 u trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo oko 13 a u prodaji gotovo 45 odsto.

U kontinuiranoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trgovini bezmalo maksimalnih 20 odsto pala je cena Dijamanta [DJMN], na 35.500 dinara, odnosno do nove najniže cene za godinu dana. U prometu je bila samo jedna akcija zrenjaninske uljare.

U dvocifrenom minusu bila je još jedna uljara, Vital [VITL], čija je cena skliznula nešto više od 11 procenata, tako]e uz slab promet. Deset odsto pojeftinila je hartija Univerzal holdinga [UNVR], na 1.800 dinara, koliki je i minimum za godinu dana za tu akciju prvi put ubeležen pre petnaestak dana. Promet je ponovo bio minimalan.

U manjoj meri oslabile su cene Komercijalne banke [KMBN] i Telefonije [TLFN], dva i po odnosno dva procenta. Telefonija se sa skromnim prometom od 349,6 hiljada dinara našla i u grupi akcija sa najvećim danas ostavrenim prometom.

Dobitnike predvodi Galenika Fitofarmacija [FITO] sa rastom od 14 procenata, uz jednu akciju u prometu, a slede Velefarm [VLFR] sa 7,45 odsto, Veterinarski zavod Subotica [VZAS] sa procenat manje i Globos osiguranje [GLOS] i Progres [PRGS] sa po oko dva i po odsto.

Najviše se trgovalo akcijama banaka - Agrobankinim [AGBN] za 6,62 miliona dinara, Metals banke [MTBN], jedine banke sa A Listinga, za 2,17 miliona, i niške AIK [AIKB] za 2,08 miliona.

Još jedan predstavnik A Listinga našao se medju akcijama sa većim prometom - Sojaprotein [SJPT] sa 978,5 hiljada dinara. Hartija bečejskog prerađivača soje poskupela je manje od procenat, na 2.430 dinara.

Kada je reč o druge dve akcije sa A listinga, akcijama Tigra [TIGR] nije se trgovalo dok se hartijama Energoprojekta [ENHL] trgovalo za 327,9 hiljada dinara uz cenu za trećinu procenta nižu nego prethodno.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet je ostvaren sa akcijama beogradskog Montinvesta [MOIN], od 40,5 miliona dinara, 4,65 odsto višu nego prethodno. Solidan promet, od 11,74 miliona dinara, bio je i u trgovini hartijama vršačkog saobraćajnog preduzeća STUP [STUP].

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.