Indeksi i promet nastavili pad

Izvor: B92, 27.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeksi i promet nastavili pad

Beograd -- Indeksi akcija na Beogradskoj berzi treći dan su u padu. Indeks Belex15 izgubio 1,79 odsto, a Belexline 1,15 procenata.

Indeksi već treći dan u padu, promet na Beogradskoj berzi sve manji

Na današnjem trgovanju je ostvaren promet od 87,37 miliona dinara, odnosno tek nešto više od milion evra, što je najmanji promet u poslednjih mesec dana. Učešće stranih investitora bilo je 42 odsto u trgovini akcijama, odnosno na strani prodaje gotovo 56 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na strani kupovine 29 procenata.

Najveći pad u kontinuiranoj trgovini imao je vranjski Simpo [SMPO], od 9,33 odsto, dok je procenat manje izgubio novosadski Agrokop [AGRC]. Akcije Globos osiguranja [GLOS] i Energoprojekt holdinga [ENHL], kompanije sa A Listinga, pojeftinile su po nešto više od sedam odsto.

U plusu su na kontinuiranom segmentu bile samo četiri kompanije, a najviše su poskupele hartije građevinskih preduzeća. Planum [PLNM] je dobio nepunih devet odsto uz samo tri akcije u prometu, a "Ratko Mitrović" [RMBG] sedam i po odsto, takođe uz slab promet.

Znatno manji rast ubeležili su Agrobanka [AGBN], od 1,3 odsto, i Privredna banka Beograd [PRBN], od samo 0,08 odsto. Agrobanka je bila najprivlačnija investitorima i promet iz trgovine tom vlasničkom hartijom dostigao je 11,34 miliona dinara.

Na listi akcija sa većim prometom su i dve sa A Listinga – Sojaproteina [SJPT] i Energoprojekta, kao i AIK banke [AIKB]. Trgovina hartijama bečejskog prerađivača soje vredela je 6,82 miliona dinara, promet akcija beogradskog holdinga je premašio četiri miliona, a trgovina hartijama niške AIK banka [AIKB] bila je "teška" 5,29 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet je ostvaren sa akcijama Sremputa [SPRU], od sedam i po miliona dinara. Akcija građevinskog preduzeća iz Rume pojevtinila je osam odsto, na 6.250 dinara. Realizovana je i trgovina po metodu minimalne cene u kojoj vlasnike promenile 1.093 hartije novosadskog Kontinental prometa [CONP].

Trivunac: Presahnuo optimizam ulagača

Portfolio menadžer AC-brokera Milun Trivunac kaže da je nakon prethodne nedelje i rasta oba indeksa početkom ove sedmice, optimizam koji je na kratko zavladao Beogradskom berzom izgubio dah.

On je kazao i da je trenutna rizičnost ulaganja povećana, usled velike dnevne kolebljivosti cena akcija. Nizak promet akcijama znači i da se posle nedelju dana rasta investitori opet povlače i čekaju bolja vremena za ulaganje, rekao je Trivunac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.