Impol Seval: Izvoz vredan 81. mil €

Izvor: B92, 28.Okt.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impol Seval: Izvoz vredan 81. mil €

Sevojno -- Valjaonica aluminijuma "Impol Seval" iz Sevojna je do kraja septembra izvezla aluminijumske proizvoda u vrednosti 81 milion evra.

Poslovnu 2010. godinu Impol Seval završio je sa dobiti od 2,381 miliona evra i rekordnom proizvodnjom od 64.322 tone, realizovanim izvozom od 90,2 miliona evra i prosečnom neto zaradom od 45.832 dinara.

Direktor tog preduzeća Ninko Tešić je istakao da je za devet meseci ove godine proizvedeno 46.363 tona aluminijuma, a da će ovogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvoz biti u vrednosti 100 miliona evra.

"Ostvareni finansijski rezultat za ovaj period omogućava pokriće preostalog dela nepokrivenih gubitaka u kapitalu nastalih u predprivatizacionom periodu i prvoj godini nakon privatizacije koji je iznosio 12,5 miliona evra. Realno je očekivati da se po godišnjem racunu za 2011. godinu stvore uslovi da Skupština preduzeća donese

odluku o raspodeli dobiti", rekao je Tešić.

On je podsetio da je u proteklih godinu dana u valjaonicu uloženo 27 miliona evra, od čega 15,5 miliona u najsavremeniju liniju za bojenje lima gde se sada montira italijanska oprema i koja će početi da radi u avgustu iduće godine.

Tada će, kako je rekao Tešić, ukupne investicije u fabriku, koju je pre devet godina privatizovao "Impol" iz Slovenske Bistrice, iznositi 65 miliona evra.

Potpredsednik "Impol Sevala" Vlado Leskovar je rekao da za "Impol" nikada nije bilo primarno da se dobit deli već da se ulaže u razvoj preduzeća.

"Dobit se ne može trošiti za lična primanja i u potrošnju", naglasio je Leskovar i dodao da će "Impol" tražiti da se najveći deo dobiti "Impol Sevala" upotrebi za razvoj fabrike, a manji deo podeli akcionarima.

Prosečno isplaćena neto zarada u sevojničkoj fabrici koja zapošljava 717 radnika za proteklih devet meseci je 51.000 dinara, a danas će zbog Dana preduzeća svim zaposlenima biti isplaćene i nagrade od po 14.400 dinara.

Uprava preduzeća planira da poveća zarade za 10 odsto u 2012. godini, ako budu ostvareni planirani rezultati.

U protekloj godini u "Impal Sevalu" otvorena su 24 radna mesta, a nova linija za bojenje traka zaposliće 50 radnika, od čega 30 novih.

Valjaonica u Sevojnu pocela je da radi na današnji dan 1975. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.