Imovina Milana Pernara 2,1 milijuna kuna veća od njegove legalne zarade

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imovina Milana Pernara 2,1 milijuna kuna veća od njegove legalne zarade

ZAGREB - Milan mu je na papirić napisao četveroznamenkasti ili peteroznamenkasti broj, a Zoran Mamić uzeo je papirić, pogledao što na njemu piše, klimnuo glavom i rekao: “Može!” Ja sam pitala Milana šta to radi, a Zoran Mamić je samo prokomentirao: “Gospođa se boji”.

Ovako je službenica porezne ispostave u Sesvetama i bivša partnerica nedavno uhićenog poreznika Milana Pernara USKOK-ovim istražiteljima opisala jedan sastanak s trenerom GNK Dinama Zoranom Mamićem >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kad mu je zajedno s kolegom Pernarom došla prezentirati rezultate poreznog nadzora.

Poreznika Milana Pernara USKOK je osumnjičio da je Zoranu Mamiću oprostio ukupno 13 milijuna kuna poreza, te da je to napravio u zamjenu za neutvrđeni iznos novca, a riječ je o dva zasebna slučaja. Prvi, veći slučaj, u kojemu se Pernaru inkriminira da je najmlađem od braće Mamić “posušio” 12,4 milijuna kuna poreza, dogodio se u svibnju 2012. nakon što je Pernar radio porezni nadzor nad prihodima Zorana Mamića za 2009., 2010. i 2011. godin, piše Jutarnji list.

Naime, poreznim je nadzorom utvrđeno da Zoran Mamić podmiruje GNK Dinamu zaista goleme pozajmice od ukupno 24 milijuna kuna. Problem je bio što Mamić navodno nije imao nikakvo pokriće za silni novac koji je uplatio, a što je prema mišljenju USKOK-a Porezna uprava trebala evidentirati kao dohodak te mu naplatiti 12,4 milijuna kuna poreza. Međutim, Pernar je krajem 2012. napravio zapisnik i zaključak prema kojemu nije utvrđivao porijeklo novca kojim je Mamić vraćao dug, te je obustavio porezni nadzor nad njim. Drugi slučaj je iz veljače ove godine, kada je Pernar mimo procedure uzeo sam u rad spis Zorana Mamića te protivno odluci Visokog upravnog suda, prema kojoj je Mamić bio dužan platiti milijun kuna poreza, taj iznos umanjio za 919.297 kuna.

No voditeljica Porezne ispostave u Sesvetama Sanja Habijanić, nakon što je pregledala Pernarovo rješenje, vidjela je da je rješenje nezakonito, te se po svemu sudeći čitav slučaj protiv Mamića tako i zakotrljao. Do sada je bilo nepoznato kakvim sve dokazima USKOK barata u slučaju Pernara budući da mu se ne teret stavlja neutvrđeni iznos mita.

Međutim, po svemu sudeći Pernara tereti njegova najbliža suradnica koja kaže da je bila prisutna kad je Pernar od Mamića tražio mito, te je on na to pristao rekavši “može”. Kada je zaustila, tvrdi, Mamić je čak prokomentirao da se ona plaši.

Ista svjedokinja istražiteljima je ispričala kako je nakon što su nastali problemi sa zapisnikom, koji je Pernar sastavio uzevši ilegalno njezin predmet, Pernaru rekla: “Vidiš dokud si me doveo, sada se uključio Interni nadzor”, na što joj je on odgovorio: “Nije lako dobiti novac od Zorana Mamića”.

Drugom pak prilikom, kada su se posvađali i kada mu je rekla da je ne pravi ludom i da je 100 posto uzeo mito od Zorana Mamića, Pernar je to, kaže, samo odšutio. No kako bi se potkrijepile optužbe da Pernar doista uzeo mito, USKOK je porezniku napravio - porezni nadzor. Prema zaključcima nadzora, Pernar i njegova obitelj imaju za 2,1 milijun kuna veću imovinu nego što su je mogli legalno zaraditi, a navodno najveći nesrazmjeri utvrđeni su upravo od 2012. do 2014., kada je Pernar počeo raditi nadzor nad Zoranom Mamićem. Analizirani su i troškovi kupnje njegove supruge po kreditnoj kartici koji su dosezali i po 20.000 kuna mjesečno, zatim niz putovanja na koje je išao, među ostalim u Veneciju, Dubai, Bangkok, Istanbul... Također, Pernar je u ožujku 2015. kupio VW Eos za 89.000 kuna u gotovini iako pregledom računa nije ustanovljeno otkud je stigao novac za to vozilo.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.