Imlek: Dovoljno mleka od marta

Izvor: B92, 26.Nov.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Imlek": Dovoljno mleka od marta

Beograd -- Stabilizacija na tržištu mleka u Srbiji očekuje se krajem marta 2011. godine, kažu u "Imleku".

Direktor "Imleka" Slobodan Petrović objašnjava da će posle povećanja subvencija za mleko, farmerima biti potrebno neko vreme da povećaju proizvodnju.

Puni rafovi mleka, u Srbiji mogu da se očekuju tek krajem marta iduće godine. Prvobitna prognoza "Imleka" bila je da će mleka biti dovoljno u decembru, ali je rok prolongiran zbog kako kažu neažurnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države.

Direktor "Imleka" Slobodan Petrović tvrdi da država kasni sa rebalansom budžeta i povećanjem premija za mleko.

"Zakasnio je rebalans budžeta i obećanje iz Ministarstva da će povećati premije i da će te premije dati i distribuirati svim proizvođačima. To se tek sada dešava umesto da se to desilo u septembru, pa bi do danas imali situaciju i u decembru bi se to zaista osetilo", podseća on.

U Ministarstvu poljoprivrede su danas svi na sastanku i niko nije mogao da nam odgovori na pitanje hoće li za povećanje proizvodnje biti dovoljno četiri dinara subvencije po litri mleka, koliko je izdvojeno rebalansom budžeta, iako su farmeri tražili pet i po. Poslali su nam samo saopštenje.

"Ministarstvi poljoprivrede će rebalansom budžeta dobiti 650, od traženih milijardu i 270 miliona dinara", saopštili su iz Ministarstva.

"Kako bi smo popravili situaciju na tržištu mleka izmenićemo i uredbu o uslovima korišenja premije. Još jednom podsećamo da je za krizu na tržištu mleka isključivo kriv monopolski položaj ’Denjub fud grupe’", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li je "Imlek" monopolista i da li su zloupotrebljavali položaj na tržištu, novi predsednik upravnog odbora "Imleka" Donald Meklaren tvrdi da su navodi Komisije za zaštitu konkurencije neosnovani.

"Pažljivo analiziramo argumente koje je Komisija navela protiv nas i spremamo odbranu. Naš stav je da smo imali fer ugovore sa farmerima, dosta smo investirali i rezultat toga je bolji kvalitet mleka i viši standardi proizvodnje", kaže Meklaren.

"Prema procenama države iz 2009. godine, učešće ’Denjub fuds grupe’ na srpskom tržištu iznosi 30,5 odsto. Uskoro se spremamo i na razgovore sa predstavnicima Vlade", najavljuje on.

"Imlek" trenutno dnevno otkupljuje 600.000 litara mleka. Da bi na tržištu Srbije bilo dovoljno mleka i ostalih mlečnih prerađevina potrebno je bar 800.000 litara mleka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.