Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iljir Meta u poseti SRJ

Beograd -- Ministri inostranih poslova Jugoslavije i Albanije Goran Svilanović i Iljir Meta potpisali su u utorak 3 sporazuma iz oblasti ekonomske i druge saradnje i najavili skoro potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Potpisan su sporazumi o ukidanju viza za diplomatske i službene putne isprave, o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka i sporazum o saradnji Privredne komore Jugoslavije i Unije trgovinskih i industrijskih komora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albanije.

Iljir Meta, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, podržao je odluku UNMIK o preuzimanju kontrole nad opštinom u severnom delu Kosovske Mitrovice. Meta je u izjavi novinarima rekao da je budućnost Srba i Albanaca u demokratskom Kosovu. "Mi podržavamo težnje šefa UNMIK Mihaela Štajnera za unapređenje standarda života i bezbednosti, za unapređenje suživota Albanaca i Srba na Kosovu. U tom kontekstu, podržavamo poslednju inicijativu Štajnera za ujedinjenje K. Mitrovice i napore koji vode decentralizaciji Kosova. Podržavamo sve reforme koje će dovesti do što boljih uslova za zajednički život Albanaca i Srba, koji treba da rade zajedno za zajedničku budućnost, a to je izgradnja demokratskog i evropskog Kosova, kog neće biti bez ostvarenja standarda koje sam spomenuo", rekao je Meta na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saveznim ministrom inostranih poslova Goranom Svilanovićem.

Svilanović kaže da je poseta šefa albanske diplomatije veoma značajna za buduće odnose dve zemlje. "Jugoslavija i Albanija su susedi koje žele da ostvaruju dobre, prijateljske odnose i da s drugim susedima na Balkanu ostvare približavanje celog regiona Evropskoj uniji. Imamo odličnu priliku za to u narednih nekoliko godina i radujemo se poseti i daljim kontaktima koje ćemo imati na tom i na drugim nivoima", rekao je Svilanović.

Proces stabilizacije i asocijacije sa Evropskom unijom od prioritetnog je značaja za Jugoslaviju i Albaniju, a dugoročna stabilna saradnja jedini je preduslov za njenu realizaciju, ocenili su premijer Srbije Zoran Đinđić i Iljir Meta. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Meta je u razgovoru s Đinđićem naglasio važnost što bržeg usvajanja sporazuma o slobodnoj trgovini kako bi bili "učvršćeni bilateralni odnosi i saradnja u regionu". I Đinđić i Meta izrazili su zadovoljstvo zbog nastavka političkog dijaloga i uverenje u uspeh bilateralne i regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Veća građana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović i Iljir Meta razgovarali su o obnavljanju i unapređivanju bilateralne saradnje dve zemlje. U razgovoru je ocenjeno da su demokratskim promenama u Albaniji i Jugoslaviji stvoreni uslovi za razvoj nove etape u odnosima i za rešavanje problema, navedeno je u saopštenju Savezne skupštine. Učesnici razgovora su istakli da Jugoslavija i Albanija imaju iste ciljeve, a to su razvoj demokratije i integrisanje u Evropu, čemu treba da prethodi ekonomska integracija balkanskih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.