Izvor: B92, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: snimci korupcije prethodne vlade

Beograd -- Velimir Ilić optužuje čelnike prethodne vlade da su primali mito od naftnih kompanija.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je u petak da istražuje korupciju u vezi sa izdavanjem dozvola za izgradnju benzinskih pumpi. Formirana je komisija u Ministarstvu, koja se bavi tim problemom, kaže Ilić i objašnjava da za jednu lokaciju više naftnih kompanija ima dozvolu za izgradnju pumpe.

Velimir Ilić tvrdi da te kompanije poseduju snimljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokaze o davanju mita funkcionerima bivše vlade: "Tačno je, firme koje su davale imaju snimke i oni su to rekli i oni su nas na to upozorili, ali to zavisi od njih, da li će da daju snimke, da li će ih neko prozvati kao saučesnike u tom procesu ili neće i postoje. Oni su to sve snimili i dali novac. Tačno je to", kazao je Ilić.

Komisija će, kada završi istragu, rezultate predati nadležnima, objašnjava ministar Ilić i navodi da on sada ima velike probleme: "Nezgodno je. Te firme koje su davale, zamolile su me zbog njihovog imidža da se ne pominju, jer one rade puno sa Srbijom i tako dalje. Dato je na jednoj lokaciji više pumpi da je to stvarno katastrofa. Tu su i Grci i Rumuni i Lukoil i privatnici, neki, više se ne zna kome je sve obećano i svi imaju neke papire, tako da je to veoma čudno. Ko je kome šta davao neka se sa njim raskusurava".

Kako B92 saznaje iz pouzdanih izvora, ministar Ilić u četvrtak je u Ljubljani naveo da naftne kompanije Helenik petroleum, OMV, Lukoil imaju snimljeno kako su davali novac na ruke bivšim funkcionerima. Tako je, po njegovim rečima, došlo do toga da za jedno mesto dozvole za izgradnju imaju po tri, četiri kompanije. Ilić je, prema saznanjima B92, kao jednog od onih koji su dobili novac na ruke, i to od Lukoila, naveo bivšeg premijera Zorana Živkovića.

Živković kaže za B92 da bi voleo konačno da vidi te snimke: "Ja se ne sećam da je Lukoil tražio bilo kakve dozvole za izgradnju novih pumpi. Koliko se sećam, Lukoil je učestvovao u privatizaciji Beopetrola i koliko se sećam tu je na javnom tenderu dao nekih desetak do petnaest miliona evra više nego njegov konkurent, tako da je to dokaz da je taj tender sproveden na valjan način. Ali, ako gospodin za kapitalne šta god Ilić ima bilo kakav snimak, ja bih voleo da vidim taj snimak i da time bude prekinuta ova smešna rasprava", kazao je Živković.

Direktor Eko Yu, firme grčkog Helenik petroleuma u Srbiji, Georgios Apostolopulos, u izjavi za B92 nije želeo da komentariše navode ministra za kapitalne investicije o postojanju dokaza o korupciji: "Eko Yu ima petogodišnji plan investicija, koji je obelodanio još prošle godine. Moja kompanija je svesna da na srpskom tržištu ima budućnost. Normalno da želimo da gradimo benzinske stanice i širimo prodajnu mrežu, pa u te svrhe i javno kupujem olokacije za pumpe", kazao je Georgios.

Ministar Velimir Ilić je rekao da on nje nadležan da podnosi krivične prijave, već da će to uraditi nadležni organi po okončanju istrage.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.