Izvor: Politika, 22.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić nastavio tamo gde je G17 stao

Priče o stavljanju u džep 35 do 40 miliona evra čista su spekulacija i pokušaj da se još jednom ospori gasno-naftni aranžman s Rusijom, kažu u „Srbijagasu”

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus, koja je pre dva dana u Skupštini Srbije okrivila Sašu Ilića, v. d. generalnog direktora „Srbijagasa”, da je bez saglasnosti Upravnog odbora tog preduzeća potpisao aneks ugovora o kupovini ruskog gasa vrednog 700 miliona evra, prenebregla je činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je Ilić samo nastavio da radi posao koji je započeo njegov prethodnik, Miloš Milanković, inače partijski kolega Grubješićeve.

U vreme direktorovanja Miloša Milankovića 2006. godine, „Srbijagas” je prvi put potpisao ugovor po kome naša zemlja gas kupuje od posrednika, odnosno „Jugorosgasa”, a ne direktno od „Gasproma”, za koji G17 plus, LDP i LSV tvrde kako samo na proviziji danas zarađuje od 35 do 40 miliona evra godišnje.

Budući da se Suzana Grubješić juče nije javljala na telefon, javnost je ostala uskraćena za informaciju kako to da G17 plus u vreme kada je njihov čovek bio direktor „Srbijagasa” nije imao ništa protiv da se gas kupuje od posrednika, a danas upravo „Jugorosgas” okrivljuju za to što je gas u Srbiji poskupeo za 60 odsto.

Kako je „Politici” juče potvrđeno u „Srbijagasu”, Saša Ilić nije promenio ni jednu jedinu tačku ugovora koju je Milanković prvi potpisao. Tako da je i poslednji „sporni” aneks isti kao onaj koji je potpisivao prethodni direktor Milanković.

Saša Ilić za „Politiku” potvrđuje da se, i pored toga što je uveden posrednik u kupovini gasa, „Gasprom” zapravo odrekao dela svoje zarade i nije povećao nabavnu cenu gasa u odnosu na period kada se kupovao direktno.

Kada je reč o proviziji koju „Jugorosgas” naplaćuje, ona takođe postoji od vremena Miloša Milankovića i ona je na isti način trebalo da bude realizovana i ove godine. To nije, kaže Ilić, klasična provizija nego profit „Jugorosgasa” u ovom poslu. Ta firma kupuje gas po jednoj, a prodaje po drugoj ceni. Tako da su priče o stavljanju u džep 35 do 40 miliona evra čista spekulacija i pokušaj da se još jednom ospori gasno-naftni aranžman s Rusijom, kažu u „Srbijagasu”.

Inače, Saša Ilić je još u junu, kada je imenovan Petar Škundrić kao novi ministar energetike, podneo ostavku na mesto v. d. generalnog direktora „Srbijagasa”, ali ga nova vlada nije razrešila, niti mu je posle više od 100 dana našla adekvatnu zamenu! Očekuje se da bi na današnjoj sednici vlade za novog prvog čoveka „Srbijagasa” mogao biti imenovan Dušan Bajatović iz SPS-a.

Upravni odbor „Srbijagasa" juče nije razmatrao potpisani aneks ugovora o isporuci gasa za 2009. godinu, koji je zaključen između „Jugorosgasa” i „Srbijagasa”, odloživši davanje saglasnosti na taj dokument, potvrđeno je juče u tom javnom preduzeću.

„Srbijagas” traži mišljenje Ministarstva energetike i vlade o celokupnom aranžmanu vezanom za „Jugorosgas”, kao i posrednika u isporuci gasa Srbiji.

Grubješićeva je takođe previdela i činjenicu da su i svi prethodni direktori „Srbijagasa”, dakle Miloš Tomić, takođe tadašnji član G17 plus, a danas član DSS-a, Miloš Milanković (G17 plus), pa i Saša Ilić (DSS), bili istovremeno i predsednici Upravnog odbora „Jugorosgasa” i direktori, jer je to rađeno po automatizmu. Samo što tada u tome niko nije video sukob interesa.

J. Petrović

[objavljeno: 23/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.