„Ikea: Ne tražimo da nam daju zemljište za džabe

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ikea": Ne tražimo da nam daju zemljište za džabe

Švedska kompanija „Ikea" pregovara o kupovini zemljišta sa državom Srbijom, ali i sa privatnim vlasnicima, kaže menadžerka za odnose sa javnošću te kompanije Milena Vujičić.

U igri je trenutno više lokacija u Beogradu, a jedna je i zemljište Instituta za stočarstvo u Zemunu. Iako su na adresu „Ikee" stigle poruke da tek ukoliko odluči da proizvodi u Srbiji može da dobije zemljište po povoljnijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ceni, u ovoj kompaniji tvrde da ni ne traže ekskluzivan status.

Kako navode u „Ikei", dogovor o kupovini zemljišta na nekoj od lokacija očekuju da će postići ubrzo.

- Razgovori se vode sa lokalnim vlastima i privatnim vlasnicima zemljišta i onog momenta kada se završe, objavićemo konkretne informacije. Trenutno se pregovara oko zemljišta u Beogradu, u kome treba da se otvore prva robna kuća i šoping centar „Ikee". Vrednost te investicije iznosi između 250 i 300 miliona evra, a zaposlićemo 2.000 radnika. Tačan datum početka gradnje zavisiće od pregovora o kupovini zemljišta i brzine završetka pravno-administrativnih procedura vezanih za dobijanje dozvola. Nadamo se da će dogovor biti postignut vrlo brzo - navodi Vujičićeva, i dodaje da je „Ikea" već prisutna na tržištu Srbije, kroz saradnju sa domaćim proizvođačima nameštaja, i da je u proteklih pet godina već uložila oko tri miliona evra.

Međutim, direktor Agencije za strana ulaganja (SIEPA) Božidar Laganin kaže da bi bilo dobro da „Ikea" proizvodi u Srbiji i da onda može i da očekuje dodatno razumevanje i dobije lokaciju po nešto povoljnijoj ceni:

- U suprotnom, ukoliko nema proizvodnu ambiciju, onda treba da plati onu cenu koje je tržište formiralo za tu parcelu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.