Igre oko direktora

Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre oko direktora

Lučani - Konkurs za izbor direktora preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima, objavljen 26. septembra, zatalasao je dragačevsku varošicu. Ni Ministarstvo odbrane, vlasnik 51 odsto kapitala ove fabrike, nije ćutke prešlo preko toga, zatraživši od Upravnog odbora "MB - Namenska" da poništi tek raspisani oglas za mesto prvog čoveka u kolektivu sa 1.000 zaposlenih.
- Nismo poništili konkurs i nećemo, smatramo da je posredi politička igra. Ako je ministar iz Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranke, moraju li i svi direktori preduzeća da budu partijske kolege? - odgovara i pita Radič Joković, predsednik Upravnog odbora fabrike u Lučanima.
Samostalni sindikat "MB - Namenska" u koji su učlanjeni svi zaposleni, juče je poslao poruku na više državnih adresa, od kabineta premijera do pojedinih ministara, objašnjavajući kako je došlo do spora i kakve bi posledice mogao da pričini.

Konkurs za direktora raspisan je jer je sadašnjem, pukovniku Radošu Milovanoviću, 2. oktobra isticao četvorogodišnji mandat. Zatim je, takođe 2. oktobra, održana sednica Skupštine preduzeća i produžila mandat članovima skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora, a na osnovu mišljenja državnog sekretara Ministarstva privrede, i uz saglasnost pukovnika Novaka Kovača iz Ministarstva odbrane, predstavnika većinskog državnog kapitala.

U nastavku iste sednice pukovnik Kovač je saopštio zahtev Ministarstva odbrane da se poništi konkurs za direktora preduzeća, rekavši da je "većini poznato da je Ministarstvo odbrane pokrenulo postupak izmene statuta u preduzećima iz grupacije ′Odbrambena industrija Srbije′, sa ciljem da se izvrše određene izmene".

U jučerašnjoj poruci sindikata "MB - Namenska", koju je potpisao predsednik SS u fabrici Radič Milinković, navodi se da je Kovač, po sopstvenim rečima, bio "pozvan u kabinet ministra odbrane gde mu je dat nalog da ispred Skupštine preduzeća naloži Upravnom odboru poništavanje odluke o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora".

Sindikat, takođe, dodaje: "Ovo nije prvi put da se predstavnici većinskog državnog kapitala na ovakav način ponašaju i daju naloge koji se tiču unutrašnje organizacije i poslovne politike preduzeća, a da nemamo nikakvu podršku pri obezbeđenju poslova i uposlenosti kapaciteta za potrebe Vojske Srbije".

Radnici su, poručuju, zadovoljni radom Milovanovića koji ovaj kolektiv vodi, s kratkim prekidom, duže od dve decenije, i izražavaju bojazan da će atak na njegovu ličnost izazvati "nezadovoljstvo, negativnu atmosferu, eventualni štrajk i prekid rada". Pukovnik Milovanović rekao je juče za "Politiku" da nije član nijedne stranke, da nije konkurisao za direktora i da to neće učiniti ako se njegovom imenovanju protive Ministarstvo ili zaposleni.

Predsednik UO, Radič Joković, doskorašnji poslanik Nove Srbije u republičkoj skupštini, dodao je da je ministarstvo, već u četvrtak, 4. oktobra, poslalo šestočlanu ekipu u Lučane da bi proverila materijalno-finansijsko poslovanje fabrike.

- Zar je to trebalo učiniti kolektivu koji se sam izborio za izvoz viši od 10 miliona dolara i zar je problem direktora u preduzeću koje će da bude privatizovano veoma brzo, možda do kraja iduće godine?! - pita sa čuđenjem Joković.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.