Iduće godine 25 odsto više novca lokalnim samoupravama

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće godine 25 odsto više novca lokalnim samoupravama

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila da će u budžetu za iduću godinu za 25 odsto biti uvećani transferi lokalnim samoupravama.

Prema Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava opštinama i gradovima pripada 1,7 odsto budzetskih sredstava, ali su ti transferi poslednje dve godine zbog ekonomske krize umanjeni, posetila je Dragutinovićeva na skupu o finansiranju lokalne samouprave.

Ministarka je istakla da će zajedno sa predlogom budzeta za 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << godinu skupštini biti dostavljene i izmene zakona poreza na imovinu kojim će se više oporezovati imovina veće vrednosti i biti ukinute brojne poreske olakšice.

Ona je istakla da se zalagala za radiklanu poresku reformu ali da to nije moguće sprovesti zbog nepostojanja kompletnih evidencija nekretnina i slabog kapaciteta lokalne poreske administracije.

"Poreska reforma će se odvijati fazno a prva faza će biti sprovedena iduće godine i odnosiće se samo na oporezivanje imovine domaćinstava", objasnila je ona.

Dodala je da će biti ukinute dosadašnje nepravde, da su veće poreske olakšice imala domaćinstva koja su imala imovinu veće vrednosti pa je tako na primer vila na Dedinju imala poreski kredit od 11.000 evra a stan u Rakovici samo sto evra.

"Zbog tih olakšica imovina velike vrednosti bila je oporezovana u vrednosti najviše 40 odsto njihove tržišne vrednosti", pojasnila je ministarka.

Ona je istakla da će budzetom za iduću godinu biti predviđeno povećanje plata i penzija, koje će biti obračunate na decembarska primanja, predviđeno je zamrzavanje subvencija privredi osim za železnicu i za rudnike Resavica.

Iznos za kapitalne investicije koje se finansiraju iz budzeta biće ograničen na 28 milijardi dinara i prioritet će se dati malom broju krupnih investicionih projekta, dodala je Dragutinovićeva.

Ona je dodala da će subvencije za kredite privredi i građanima biti "značajno redukovane".

"Realnost Srbije je da ima budžetski deficit do 2015. godina jer će na taj način biti pomognut ekonomski oporavak", podvukla je ministarka finansija.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.