IZMEĐU SMEDEREVSKE PALANKE I VELIKE PLANE UBRZANO NIČE MOĆNA FABRIKA: Koštaće 25 miliona evra i zapošljavati 700 ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 14:07

IZMEĐU SMEDEREVSKE PALANKE I VELIKE PLANE UBRZANO NIČE MOĆNA FABRIKA: Koštaće 25 miliona evra i zapošljavati 700 ljudi

U pitanju je fabrika kompanije Kjugšin kejbl, investitora iz Južne Koreje, koja će proizvoditi električne delove za automobile i, kako je najavljeno, zapošljavati 700 radnika.

Deset kilometara od centra Velike Plane, u ataru sela Bresje, na katastarskoj granici između opštine Velika Plana i opštine Smederevska Palanka, ubrzano niče nova fabrika.

Kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. maja ove godine posetio Guberaš, lokaciju na kojoj se fabrika gradi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i ozvaničio početak radova na njenoj izgradnji, mnogi su bili skeptični da je u pitanju još jedno predizborno zakopavanje kamena temeljca, kakvih se Srbija u protekle dve decenije nagledala i da će na kamenu temeljcu sve i ostati. Ne samo u redovima opozicije, već i među onima koji nisu stranački svrstani i koji prilike u Srbiji objektivno sagledavaju i komentarišu.

- Ovde sada vidite livadu ali za samo šest meseci ovde će nići velelepna fabrika u kojoj će raditi 700 radnika, od koje će živeti 700 porodica i od koje će koristi imati i Palanka i Velika Plana, Azanja, Kusadak, Rača... sva okolna mesta - rekao je tom prilikom predsednik Srbije.

Na društvenim mrežama i opozicionim portalima ovu njegovu izjavu propratili su i ovakvi komentari: "biće to Potemkinovo selo radikala iz Bugojna", "ko će da se kladi u ovcu da će i za šest meseci po livadi da pasu ovce", "fabrika će biti nevidljiva, kao onaj američki avion, moći će da je vide samo naprednjaci, u svojoj mašti", "pa nismo mi idioti da poverujemo u ovakve laži, tri sedmice uoči izbora", „baš se slučajno potrefilo da fabriku počinju graditi uoči izbora, neće od toga biti ništa, umesto fabrike tamo će ostati samo ona pozornica sa koje je Vučić govorio".

Dve nedelje kasnije livade više nema. Umesto nje nalazi se ogromno gradilište. Konstrukcija buduće fabrike se već može naslutiti. I svojom veličinom, a prostire se na oko 20.000 metara kvadratnih, ostavlja snažan utisak na posmatrača.

- Pre šest meseci dobili smo potpuno rekonstruisan put između Palanke i Plane. Za šest meseci pored tog puta, na granici dve opštine, što ima veliku simboliku, biće izgrađena jedna od najačih fabrika u ovom delu Srbije. Koja ne samo što će u ekonomskom smislu preporoditi Palanku i Planu, nego će još više približiti i povezati naše dve opštine. A setite se omalovažavajućih i posprdnih komentara opozicije, kad je predsednik Vučić 9. marta prošle godine posetio naše opštine i obećao rekonstrukciju puta i jednu veliku fabriku - kaže Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka.

Vlasnici kompanije koja gradi fabriku najavili su da će u njenu izgradnju i opremanje uložiti 25 miliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.