Izvor: B92, 03.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZIT: Nerealan devizni kurs

Beograd -- Do kraja godine inflacija 9,3 odsto, ali početkom očekuju se inflatorni pritisci. Kurs nerealan, evro vredi 100 dinara, navodi IZIT.

Direktor Instituta za tržistna istraživanja Miloje Kanjevac kaže da je trenutni nizak kurs evra pokazatelj ponude i tražnje na finansijskom tržistu, ali da ne odražava pravu snagu u srpskoj privredi. "Jedan evro realno vredi oko 100 dinara", kaže on.

"Narodna banka Srbije mora reagovati kako bi devizni kurs bolje odražavao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanje u privredi, što znači da bi centralna banka već sada trebalo da preduzme mere kako veliki priliv dinara ne bi izazvao dalje jačanje domaće valute", smatra on.

"Jačanje dinara u odnosu na evro oko 4,1 odsto u odnosu na kraj prošle godine negativno će se odraziti na izvoznike jer preduzeća danas izvoze po 20 do 30 odsto nižoj ceni zbog pada kursa evra", rekao je Kanjevac.

"Mere koje preduzima NBS samo kratkoročno leče inflaciju, a kreatori fiskalne monetarne politike mogu bitnije i dugoročnije da na nju utiču", smatra Kanjevac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.