INVESTICIJA DECENIJE? Da li je zbog svetske krize srebro dočekalo svojih PET MINUTA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 12:22

INVESTICIJA DECENIJE? Da li je zbog svetske krize srebro dočekalo svojih PET MINUTA

Ludi se neprestano okreću ulaganjima za koja se zna da štite stvarne vrednosti

Istorija je pokazala da je najveća i najbolja zaštita ljudi bila u plemenitim metalima poput zlata i srebra, ali u doba lošijih ekonomskih perspektiva čini se da zlato uvek privlači punu pažnju ljudi, medija i velikih ulagača, dok srebro ostaje u senci i čeka na svoju priliku. Postavlja se pitanje koliko je to opravdano.

U prošlosti je srebro bilo poznato kao zlato malog čoveka, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a u nekim je delovima istorije bilo čak ekvivalentno zlatu. Vekovima je srazmera zlata i srebra bila relativno konstantana, oko 1:15, ali 1873. godina označila je prekretnicu jer je označavala početak demonetizacije srebra, prenosi Seebiz.

S ovom godinom srebro je počelo da gubi ulogu novca koju je imalo kroz mnoge vekove i istovremeno borbu sa zlatom, jer je dugogodišnja veza između njih počela da propada. Srazmer njihovih vrednosti 18. marta 2020. bio je čak i najveći u celoj istoriji i iznosio je 1:126, što drugim rečima znači da je zlato u martu bilo čak 126 puta skuplje od srebra.

Tokom tih 150 godina srebro se približavalo svojoj pravoj novčanoj vrednosti, a posebno treba spomenuti godine 1919. i 1980, periode koja je karakterisala izuzetno visoka inflacija, piše Svet kapitala.

S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju u svetu, nemilosrdno smo na putu visoke inflacije, velika je verovatnoća da srebro može da povrati svoj dosadašnji ugled i približi se istorijskom proseku od 1:15. Trenutna srazmera zlata i srebra je 1:81, pa možemo zaključiti da bi se srebro u budućnosti moglo povećati i do pet puta više od cene zlata.

Iako je srebro u periodu povratka svoje "oduzete" novčane uloge, ono ima direktnu ulogu u industriji. U poređenju s drugim metalima i sirovinama, ima jedinstveno svojstvo zbog čega se uglavnom koristi u industrijske svrhe, a samo oko 20 odsto je namenjeno u investicione svrhe.

Srebro je toliko jedinstveno da se koristi u više od 1.300 patenata i više od 42.000 proizvoda širom sveta, a načini na koji se koristi rastu tokom godina. Srebro je druga najvažnija sirovina na svetu, a zbog ove izvanredne uloge svrstava se među strateški najvažnije sirovine na svetu. Recimo, ona će igrati izuzetno važnu ulogu u 5G tehnologiji koja trenutno dolazi do izražaja.

Prema The Silver Instituteu, potražnja za srebrom za potrebe ove tehnologije trenutno je 7,5 miliona unci srebra, u 2025. očekuje se da će potražnja biti 16 miliona, a do 2030. već 23 miliona unci. Ovo predstavlja povećanje potražnje od 206 odsto tokom sledećih 10 godina, samo na ovom području.

Posebnu pažnju možemo obratiti na investicijsku potražnju srebra u narednom periodu. U poslednjoj deceniji (2010-2019), za razliku od prethodne, potražnja za srebrom u investicione svrhe se utrostručila. U 2019. potražnja za srebrom bila je čak 12 odsto veća nego u 2018., a 2020. trenutno pratimo eksploziju investicione potražnje, što je tek početak.

S druge strane, isporuka srebra opada već četvrtu godinu zaredom. Srebro je uglavnom nusproizvod iskopavanja bakra, olova i cinka, pri čemu se samo dva odsto srebra izvlači direktno iz rudnika srebra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.