INTERESOVANJE ZA POSAO RUDARA SVE VEĆE: Uslovi nisu laki, ali je plata IZNAD PROSEKA - 87.000 dinara!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERESOVANJE ZA POSAO RUDARA SVE VEĆE: Uslovi nisu laki, ali je plata IZNAD PROSEKA - 87.000 dinara!

Nivo investicija u eksploataciji mineralnih sirovina je u konstantnom porastu

Ukupan broj zaposlenih u rudarskom sektoru zaključno sa trećim kvartalom 2019. godine je 26.076, a prosečna neto zarada u rudarskoj industriji u prvih osam meseci ove godine iznosila je 87.000 dinara, dok je bruto 120.900 dinara, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Stevica Deđanski.

On je, povodom tri decenije od najveće kolektivne rudarske nesreće u "Aleksinačkim rudnicima", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada je poginulo 90 rudara, rekao da tamo još nije počeo proces eksploatacije.

- Na ovom mestu danas se rade geološka istraživanja radi sprovođenja analize mogućnosti potencijalne eksploatacije. Tako je više nego preuranjeno dati čak i procene o stanju i potencijalnim mogućnostima - kazao je Deđanski.

On je napomenuo da se interesovanje za rudarski posao ne smanjuje, nego je i veće. Trenutno u okviru EPS-a i JP "Resavica" ima 13.635 zaposlenih u procesu eksploatacije uglja, rekao je Deđanski.

Ukupan broj zaposlenih u okviru rudarskih basena "Kolubara", "Kostolac", i devet rudnika u "Resavici", iznosi 16.500, dodao je on i istakao da je veliko interesovanje za otvaranje novih rudnika od strane opština gde se obavljaju istražne radnje.

- Otvaranje rudnika znači novi život za region. Tu dolazi do novih zapošljavanja, do plata koje su veće od proseka, do ubiranja rudne rente i novac se koristi za popravljanje infrastrukture u lokalnim samoupravama - napomenuo je Deđanski.

Prema njegovim rečima, nivo investicija u eksploataciji mineralnih sirovina je u konstantnom porastu.

- Samo u 2018. imamo 100 miliona dolara realizovanih investicija u istraživanja, a u periodu pre toga bile su 25 miliona dolara - naveo je Deđanski.

Ovo su znaci da vam je potrebna PROMENA POSLA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.