Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INA će tražiti međunarodnu arbitražu

Zagreb -- Naftna kompanija INA zatražiće međunarodnu arbitražu ukoliko Vlada Srbije proda "Beopetrol", izjavio je za TV B92 direktor te kompanije Tomislav Dragičević, objašnjavajući da INA i dalje polaže pravo na Beopetrol. Agencija za privatizaciju u ponedeljak je saopštila da je Ruska naftna kompanija Lukoil pobedila na tenderu za privatizaciju skoro 80 odsto kapitala Beopetrola. Lukoil je ponudio 117 miliona evra u gotovom i 85 miliona evra u ulaganjima tokom narednih pet godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kako je navedeno, uskoro će početi pregovori sa Lukoilom oko kupovine Beopetrola, a ukoliko se ne postigne dogovor, sporazum će biti potpisan sa dugoplasiranom firmom na tenderu, mađarskom kompanijom Mol, koja je ponudila 101 milion evra za kupovinu Beopetrola.

Potraživanja hrvatske INA-e, prema rečima ministra za privatizaciju Aleksandra Vlahovića, nisu bili kočnica u privatizaciji Beopetrola. Vlahović navodi da se Beopetrol zvanično izdvojio iz INA-e pre raspada bivše SFRJ. Direktor INA-e Tomislav Dragičević, međutim kaže da će ta kompanija povratiti svoju nekadašnju imovinu. "Mi ne odustajemo, imovina je naša i mislim da u principu nema govora o tome da oni to prodaju, čak i da prodaju mi ćemo ići na međunarodni sud i međunarodnu arbitražu. Nema razloga da o istim zakonima na Kosovu imovina koja je tamo, 27 pumpi i skladišta, bude po međunarodnim kriterijumima prepoznata i spremna za vraćanje INA-i", rekao je Dragićević.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je Beopetrol prodat po dobroj ceni s obzirom na to da nisu urađene najbolje pripreme za privatizaciju te kompanije. Kovačević navodi i da je uveren da je mogla da bude postignuta i bolja cena da se sačekalo sa donošenjem evropskih propisa o trgovanju nafte. On ističe i da je izabran i dobar kupac Beopetrola. "Mislim da je dobro što je dobio Lukoil, bolje je nego da je dobio mađarski kupac, zato što je on nešto dalji od nas i što postoji više verovatnoće da će sirovu naftu prerađivati kod nas i prodavati derivate u pumpama nego što bi se to događalo sa Mađarima, koji bi možda u značajnoj meri derivate dovodili direktno iz Mađarske, prerađene u njihovim rafinerijama", rekao je Kovačević.

Prodaja Beopetrola poslednja je u nizu privatizaciji koje će Srbiji doneti nekoliko stotina miliona evra. Ovog meseca izvršene su i privatizacije duvanskih industrija Niš i Vranje, vredne oko 700 miliona evra. Ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović izjavio je da će do kraja ove godine privatizacijom i direktnim stranim ulaganjima u Srbiju stići kapital vredan 900 miliona dolara. "Mi već imamo negde oko 540 miliona dolara, što je rezultat privatizacije DIN-a i DIV-a za ovu godinu, prethodno smo imali oko 50 miliona dolara što je rezultat investiranja u prethodnim tenderskim postupcima koji su završeni krajem prošle godine, a njihova realizacija je završena u ovoj, plus ovih najmanje 150 miliona koji će ući u ovoj godini od strane Beopetrola, to je negde oko 750 miliona, i ja očekujem da će uskoro doći do još jedne velike strane investicije koja nema direktne veze sa privatizacijom", rekao je Vlahović.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da nije dobro što će veći deo novca dobijenog od privatizacije otići u budžet Srbije. Kovačević navodi da se time krše pravila privatizacije. "U zakonu kojim je regulisan akcijski fond propisano je da on treba da vodi računa o dinamici potreba budžetu, ali isto tako da vodi računa i o potrebi priliva kapitala preduzeća. Meni se čini da bi bilo pametno da se konačno okrenemo dokapitalizacijama, kako bi u nekim preduzećima, gde je to opravdano, dobili povećanje kapitala, unapređenje poslovanja, pa onda da se neki ostatak državnog kapitala proda po većoj ceni. Ne bi se sada trebalo zahuktati, naročito sada kad su već prilivi u budžet veći od onih koji su predviđeni budžetom", rekao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.