IMT: Preseljenje bi bilo teško

Izvor: B92, Tanjug, 29.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMT: Preseljenje bi bilo teško

Beograd -- Predlog da se Industrija mašina i traktora preseli sa Novog Beograda u Rakovicu ili negde van grada izgleda logična, ali to neće biti jednostavno, kažu u IMT-u.

Generalni direktor fabrike IMT Slobodan Petrović objašnjava da je bi bilo jednostavnije i jeftinije napraviti potpuno novu fabriku sa novom opremom, ali da će o tome odlučiti novi vlasnik posle privatizacije.

"Gradsko zemljište jeste sada postalo skupo i tehnički mogli bismo i mi sami >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga prodamo i gradimo fabriku na drugom mestu, ali nemamo pravo da sklapamo bilo kakav ugovor bez dozvole agencije za privatizaciju", kazao je direktor.

On je objasnio da su mnoge mašine specijalno dizajnirane za postojeću fabriku i da neće moći tek tako da se presele, biće potrebno njihovo prilagođavanje, što je vrlo komplikovano, ali bez njih se ne može, dok neke druge mogu da se nabave i na tržištu.

To sve komplikuje preseljenje, ali ono što je sigurno, to je da će nova fabrika biti projektovana sa daleko manjim kapacitetom, jer ova ima ogromne troškove. Sadašnja je projektovana za 35 hiljada traktora godišnje, jer je tada IMT izvozio u 80 zemalja, ali od početka sankcija najveća proizvodnja iznosila je oko četiri hiljade.

S obzirom na sadašnje okolnosti, nova fabrika bi trebalo da ima kapacitet od deset do 12 hiljada traktora, a računamo da bi u regionu mogli da prodamo od osam do devet hiljada komada, rekao je Petrović.

IMT je do sada imao dve neuspele privatizacije, sada se nalazi u restrukturiranju i zapošljava nešto više od hiljadu radnika.

Traktori od 6.348 do 18.632 evra

Industrija mašina i traktora (IMT) Beograd je saopštila da će cena njihovih traktora, koje subvencioniše država, u zavisnosti od modela, iznositi od 6.348 do 18.632 evra sa PDV-om. Cena tih traktora je prema uredbi o subvencionisanju niža za dve hiljade evra, a prvim kupcima traktori će biti dostupni oko 10. maja.

Generalni direktor IMT-a Slobodan Petrović je podsetio da će jeftinije traktore moći da kupe registrovani poljoprivrednici i firme registrovane za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, kao i da će izdvajanje država od ukupno 40 miliona dinara, biti dovoljno za subvencionisanje kupovine ooko dve hiljade traktora domaće proizvodnje.

Petrović je istakao da je IMT spreman da zadovolji sve potrebe domaćih kupaca za subvencionisanim traktorima, dodajući da se od usvajanja uredbe javilo oko 200 zainteresovanih kupaca.

IMT-ovi traktori po subvencionisanoj ceni će moći da se kupe gotovinski, na lizing, ali i na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od 4,5 odsto i rokom otplate od pet do sedam godina. Rok isporuke je od sedam do 15 dana, ali bi u prvih mesec i po dana mogao da bude produžen, dok se proizvodnja ne ustali.

Prosečna starost traktora na gazdinstvima individualnih proizvodjača u Srbiji iznosi oko 18 godina, dok su traktori u poljoprivrednim firmama stari u proseku oko 14 godina. U Srbiji trenutno ima od 320 do 330 hiljada traktora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.