IMAJU POSLA ALI...: Ode Goša u stečaj

Izvor: Mondo, 16.Nov.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMAJU POSLA ALI...: Ode Goša u stečaj

Stečajni postupak za fabriku šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke otvoren je danas, iako iz firme kažu da imaju naručene poslove i za naredne godine.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Stečaj je pokrenula zemunska firma AA Kapital Konsalting 2017, zbog potraživanja 400.000 evra, saznaje RTS.

Za stečajnog upravnika tog preduzeća imenovan je Aca Micić iz Žagubice, a prvo poverilačko ročište zakazano je za 27. decembar.

Iz štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u stečaj

Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.Štrajkovalo se zbog neisplaćenih zarada od 2015. godine i doprinosa i poreza za 4,5 godine, povezivanje radnog staža i overe zdravstvenih knjižica.

Svi potencijalni poverioci kojima "Goša" duguje, imaju rok od 90 dana da se jave sa svojim potraživanjima.

Direktor Goše Milutin Šćepanović rekao je početkom meseca, kada je podnet predlog za uvođenje stečaja, da je Kapital konsalting odnovan pre svega dva meseca a da je potraživanje otkupio od bivšeg vlasnika fabrike - slovačkog ŽOS-a.

On je rekao da je ŽOS iz Trnave svoje potraživanje preneo na kćerku firmu ŽOS iz Zvolena, koja ga je zatim prodala Kapital konsaltingu.

"Ne poričemo to potraživanje i ono je jedino ostalo neobezbeđeno i nije preveliko u odnosu na dugove koje imamo prema radnicima i drugim poveriocima", rekao je tada on.

Ko je pokrenuo stečaj Goše

Goša je, kako je dodao, "taman ugovorila poslove i na prvom ročištu pokušaće da zaustavi stečaj", jer imaju ugovoren posao sa ruskim i iranskim železnicama. Nije uspela.

POSLE POLA GODINE: "Goša" opet radi

ŽOS Trnava je u aprilu ove godine prodala Gošu kiparskoj firmi Lisnart koja je ostala dužna radnicima plate za oko dve godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.