IFO: Auto-industrija otkinula 0,75 odsto rasta BDP Nemačke

Izvor: B92, 15.Jan.2020, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IFO: Auto-industrija "otkinula" 0,75 odsto rasta BDP Nemačke

Minhen -- Pad proizvodnje samo u automobilskoj industriji Nemačke verovatno je srezao prošlogodišnji rast bruto domaćeg prozivoda zemlje (BDP) za 0,75 procentnih poena.

Na usporavanje industrije je uticala slaba globalna tražnja za nemačkom industrijskom robom plus strukturne promene u automobilskoj industriji, a oba ova faktora su doprinela tome da je nemačka prerađivačka industrija u recesiji od sredine 2018., navodi se u saopštenju IFO instiututa, dostavljenom Tajnugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Slabost nemačke industrije je, kako se dodaje, za sada pokazala mali znak širenja na druge sektore ekonomije.

"Po tome se sadašnji pad ekonomske aktivnosti razlikuje od onog iz perioda od 2011. do 2013. godine, kada je Nemačka bila zahvaćena krizom evra", kaže Timo Volmershojzer, šef IFO-vog odseka za prognoze, u reagovanju na najnovije podatke nemačkog Saveznog zavoda za statistiku o rastu BDP-a za 2019. godinu.

On podseća da je, nakon što je 2012. ustupila mesto 2013. godini, zemlja pala u opštu ekonomsku recesiju, uz istovremeno smanjenje dodate vrednosti, kako u industriji, tako i u privrednim sektorima koji se odnose na potrošače i građevinarstvo.

"Nasuprot tome, 2019. godine ekonomija je bila podržana snažnim uzletom u potroščkom i građevinskom sektoru. Mada je rast zaposlenosti usporio tokom prošle godine, rast prihoda domaćinstava je ostao visok. Osetan rast plata dogovorenih kolektivnim ugovorima, niži porezi, kao i veće penzije i viši dečiji dodaci ojačali su kupovnu moć2, objašnjava Volmershojzer.

Pored toga, velika javna ulaganja i potrošnja podstakle su domaću tražnju.

"Prema našim procenama, fiskalna politika je verovatno zaslužna za oko 0,2 procentna poena rasta BDP-a u 2019. godini. I na kraju, kamatne stope na hipotekarne kredite su takode ponovo naglo pale, tako da je odobravanje stambenih kredita dobilo zamah2, zaključio je Volmershojzer u analizi rasta nemačkog BDP-a, koje je, prema preliminarnim podacima Destartisa, oštro usporio prošle godine na 0,6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.