IFC uskoro postaje akcionar EPCG?

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IFC uskoro postaje akcionar EPCG?

Podgorica -- Predstavnici Vlade Crne Gore i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) načelno su dogovorili da ta institucija preuzme pet odsto akcija Elektroprivrede.

Vlada Crne Gore očekuje veliki interes za Elektroprivredu

U Vladi veruju da bi preuzimanje donica EPCG od strane IFC, institucije koja posluje u okviru Svetske banke, bila sjajna uvertira pred tender za dokapitalizaciju koji će biti objavljen do kraja godine.

IFC je već bio uspešan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partner crnogorske Vlade kao akcionar Instituta "Dr Simo Milošević”, a imao je i udeo u akcijskom kapitalu već privatizovane Podgoričke banke.

Prema saznanjima lista Republika, kao gotovo sigurne učesnike na tenderu za dokapitalizaciju EPCG u Vladi "vide” belgijski Elektrabel, austrijski Verbund, EN plus grupu, italijanski Enel, norveški Statkraft, češki ČEZ, ali i predstavnike inostranog bankarskog sektora.

U EPCG planiraju da dokapitalizacijom obezbiede novac koji će usmeriti u obnovu mreže pri čemu će budući strateški partner dobiti značajne upravljačke funkcije u državnoj energetskoj kompaniji.

Što se tiče "prve” dokapitalizacije, ona podrazumeva emitovanje novih 32,28 miliona akcija nominalne vrednosti 8,7 eura. Pritom, država će ostati većinski vlasnik kompanije, sa učešćem od 55 odsto u akcijskom kapitalu, dok će strateški partner imati 22 odsto, koliko i ostali akcionari u budućoj vlasničkoj strukturi te kompanije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IFC kupio za 70 miliona evra 5 odsto akcija EPCG

Izvor: Capital.ba, 05.Nov.2008

PODGORICA, Predstavnici Vlade i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) načelno su dogovorili da ova institucija preuzme pet odsto akcija državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u vrijednosti 70 miliona evra. 'IFC je institucija koja posluje u okviru Svjetske banke, a u Vladi vjeruju da bi preuzimanje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.