IFC: BG može da privuče 5,6 mlrd. USD

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IFC: BG može da privuče 5,6 mlrd. USD

Vašington -- Beograd pruža mogućnosti za klimatske investicije vredne 5,6 milijardi dolara do 2030. godine, procena je Međunarodne finansijske korporacije, članice grupe SB.

Pri tom, najveći potencijal, u iznosu od 1,8 milijardi dolara, leži u "zelenim" zgradama.

Cilj Beograda je da postane "pametan grad" koji se oslanja na viziju urbanog razvoja fokusiranu na dizajn i primenu novih gradskih propisa, uredjenje reka, rečnih obala i javnih prostora, primenu novih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tehnologija i na prilagodjavanje klimatskim promenama, navodi se u izveštaju IFC.

Izveštaj analizira ciljeve gradova u vezi sa klimom i akcione planove u šest oblasti i identifikuje mogućnosti u prioritetnim sektorima poput "zelenih" zgrada, javnog prevoza, električnih vozila, otpada, vodosnabdevanja i obnovljive energije.

U izveštaju se ističu inovativni pristupi koje gradovi već koriste - kao što su "zelene" obveznice i javno-privatna partnerstva, u cilju privlačenja privatnog kapitala i povećanja otpornosti samih gradova.

"Beograd preduzima značajne korake u pravcu razvoja zvaničnih politika za upravljanje vodosnabdevanjem i otpadom, najavljujući nameru da izgradi prvo postrojenje za preradu otpadnih voda", napominje u izveštaju ova finansijska institucija.

Prioritetni sektori Beograda za investicije jesu, kako dodaje, obnovljiva energija, javni prevoz i "zelene" zgrade.

"Beograd ima za cilj da finansira svoje strateške ciljeve pomoću instrumenata za korišćenje vrednosti zemljišta, podstičući veću gustinu u blizini tranzitnih čvorišta posebnim urbanističkim planovima i podržavajući JPP novim propisima, naročito u oblasti upravljanja otpadom i prerade otpadnih voda", zaključuje IFC, navodi se u saopštenju tog međunarodnog kreditora.

Prema proceni IFC-a, Beograd pruža investicione mogućnosti vezane za klimatske promene do 2030. godine u sektoru komunalnog čvrstog otpada - 155 miliona dolara, u električna vozila - 629 miliona, u obnovljive izvore energije - 740 miliona, u sistem urbanih voda - 990 miliona, u javni prevoz - 1,2 milijarde i u "zelene" zgrade 1,8 milijardi dolara.

U izveštaju IFC-ja su identifikovane mogućnosti za klimatske investicije vredne više od 29,4 hiljade milijardi dolara u gradovima sveta u do 2030.

Značajan investicioni potencijal leži u rešenjima za transport, koja za posledicu imaju manju emisiju ugljen-dioksida, poput energetski efikasnog javnog prevoza (1.000 milijardi dolara) i električnih vozila (1.600 milijardi). U isto vreme, čista energija (842 milijarde dolara), vodosnabdevanje (1.000 milijardi) i otpad (200 milijardi) ostaju ključne komponente održivog urbanog razvoja, procejnuje se u izveštaju IFC-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

IFC: Beograd pruža mogućnosti za klimatske investicije vredne 5,6 milijardi dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Nov.2018

WASHINGTON - Beograd pruža mogućnosti za klimatske investicije vredne 5,6 milijardi dolara do 2030. godine, procena je Međunarodne finansijske korporacije, članice grupe SB...Pri tom, najveći potencijal, u iznosu od 1,8 milijardi dolara, leži u "zelenim" zgradama...Cilj Beograda je da postane "pametan...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.