I tako, Rusi mesecima ne miču avion – al zato kupiše njivu

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 14:05

I tako, Rusi mesecima ne miču avion – al' zato kupiše njivu

Erbas A320 kompanije Ural Erlajns (Ural Airlines) je 12. septembra 2023. prinudno sleteo u polje pšenice u blizini Novosibirska zbog nestašice goriva.

I posle četiri meseca i dalje stoji na istom mestu.

Sergej Skuratov, generalni direktor Ural Erlajnsa, ranije je izrazio nadu da će avion biti restauriran i rekao da je u svetskoj praksi bilo slučajeva da se avioni prevoze odvajanjem krilnih konzola i motora, prenosi portal Aviopress.

Bilo je i sugestija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi se avion mogao koristiti kao donator za druge Erbasove koji lete u avio-kompaniji, jer bi troškovi transporta i obnavljanja plovidbenosti bili veoma visoki za budžet avio-kompanije. Ali već je januar 2024. i pitanje buduće sudbine ili transporta aviona ostaje otvoreno.

Sada je saopšteno da je avio-kompanija zakupila njivu u okrugu Ubinsky u Novosibirskoj oblasti, gde se avion nalazi na godinu dana. Ovo je 9. januara objavio načelnik okruga Oleg Konjuk, prenosi Komsomolskaja Pravda u Novosibirsku. Prema njegovim rečima, još nije jasno kako će avio-kompanija evakuisati avion.

"Avio-kompanija je sa vlasnikom zemljišta potpisala ugovor o zakupu na godinu dana. A onda – ne znam šta će biti, možda će ga produžiti na još godinu dana", izjavio je načelnik okruga.

Iznos plaćen za zakup nije objavljen, ali prema nezvaničnim izvorima to je nešto više od milion rubalja (nešto više od 10.000 evra). Za ovaj novac avio-kompanija može da koristi mesto do sledećeg septembra. Lokalitet je pod nadzorom privatne zaštitarske firme i ograđen je ogradom od profilisanog lima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.