I stari projekti moraju preko konkursa

Izvor: Blic, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I stari projekti moraju preko konkursa

Još uvek se ne zna tačan broj projekata koji neće biti završeni, a imali su odobrena sredstva iz nacionalnog investicionog plana u 2007. godini. Svi oni koji su konkurisali za novac u 2008. godini znaće da li su ga dobili za otprilike mesec dana, kada bude izvršena evaluacija.

Nejasna je sudbina projekata koji nisu završeni jer u kancelariji za NIP kažu da su i oni mogli da učestvuju na konkursu za 2008., a da li će dobiti dodatni novac, odlučiće se kada budu raspoređivana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstva. Ovi projekti će, najverovatnije, imati prioritet prilikom odabira, a ukoliko ne dobiju sredstva ili nisu konkurisali, onda će moći da konkurišu sledeće godine.

U medijima je ranije objavljeno da je od 40,40 milijardi dinara predviđenih budžetom plana za ovu godinu, dosad potrošeno oko 22 milijarde. Iako novca ima, neka ministarstva ga nisu koristila, kako najčešće kažu zbog kasnog formiranja vlade, dok su druga već realizovala sve predviđene projekte i mogla bi da nastave sa daljim ulaganjima kada bi im bila odobrena dodatna sredstva. U ovoj godini NIP-om je bilo obuhvaćeno oko 900 projekata, a prema podacima koji su nam dostavljeni, do sada je više od 100 projekata realizovano u potpunosti, a nešto manje od toga je blizu kraja. Uglavnom se radi se o izgradnji i sanaciji lokalnih autoputeva, otvaranju sportskih terena, vodovodu, sređivanju raznih ustanova, ali i projektima kao što je nabavka gudačkih instrumenata za Beogradsku filharmoniju ili izgradnja objekata u kazneno-popravnim ustanovama.

Za 20 projekata NIP-a sa najvećim budžetom izdvojeno je oko 14 milijardi, od čega je potrošeno oko 10,2 milijarde dinara. Najviše novca izdvojeno je i potrošeno za rekonstrukciju 157 domova zdravlja i to nešto više od tri milijarde, dok je za objekte za zaštitu voda, poslednji projekat na tabeli, izdvojeno oko 282,2 miliona dinara. Treba napomenuti da su od svih ovih projekata u celosti realizovana samo dva, i to program kreditiranja podsticaja investicija u nerazvijenim područjima i projekat podsticaja unapređenja ugostiteljske ponude.

Za razliku od prošlogodišnjih prioriteta, ovogodišnji prioriteti NIP-a su infrastruktura, povećanje zaposlenosti, obrazovanje radi konkurentnosti domaće ekonomije i ruralni razvoj. Konkurs je završen pre nekoliko dana, a prijavilo se oko 7.000 projekata, koji se trenutno razmatraju. Na konkursu su mogle da učestvuju državne ustanove tako i grupe građana, a obaveza konkurenata je bila da učestvuju sa 30 odsto novca u projektu, osim opština koje spadaju u nerazvijene i čiji će projekti biti u potpunosti finansirani iz NIP-a. Novina u NIP-u je i da će se, za razliku od 2007., finansirati ne samo iz budžeta, već i iz privatizacionih prihoda, kredita međunarodnih finansijskih organizacija i fondova EU.

Najvažniji projekti NIP u 2007.

1. Koridor 10 sa obilaznicom 721.592.697 din

2. Podsticaj grinfild investicija 500.000.000 din

3. Gasifikacija 503.495.000 din

4. Ulaganja u obrazovanje 690.535.182 din

5. Reforma sistema socijalne zaštite 653.519.521 din

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.