I komunalci privatnici

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I komunalci privatnici

Pri izradi strategije transformacije treba voditi računa i o bitnim razlikama među komunalnim preduzećima, ne samo zbog delatnosti koju obavljaju već i zbog veličine grada koji opslužuju, ukazuje dr Boris Begović

Jedinstvenog recepta za privatizaciju ili, kako nadležni radije nazivaju, transformaciju javnih komunalnih preduzeća – nema. Kako zbog specifičnosti ovih delatnosti, tako i zbog njihovih međusobnih razlika.

Prilikom izrade strategije transformacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnih komunalnih preduzeća mora se poći od činjenice da li neka komunalna delatnost ima elemente monopola.

– Za segmente nekih komunalnih delatnosti, poput vodosnabdevanja i daljinskog grejanja, važi pravilo da je ekonomski efikasnije da postoji jedan nego više proizvođača. Jedna vodovodna mreža sasvim je dovoljna, ali otvara se pitanje sprečavanja monopolskog ponašanja. Takođe, neke usluge spadaju u egzistencijalne i nemaju alternativu, što znači da je potrebno obezbediti neprekidno snabdevanje. Druge predstavljaju javna dobra tako da bi njihova ponuda na tržištu bila nedovoljna – konstatuje dr Boris Begović, profesor ekonomije na beogradskom Pravnom fakultetu i predsednik Centra za liberalno-demokratske studije.

Napominje da pri izradi strategije treba voditi računa i o bitnim razlikama među komunalnim preduzećima, ne samo zbog delatnosti koju obavljaju već i zbog veličine grada koji opslužuju. Takođe, neka zapošljavaju hiljade, a neka tek desetak osoba.

Za razliku od klasične privatizacije kod koje se metod javne prodaje običnom strateškom investitoru pokazao najpogodnijim, kod komunalnih delatnosti, ukazuje Begović, mnogo je značajnije partnerstvo javnog i privatnog sektora, poput različitih oblika poveravanja posla, koncesija (naročito BOT aranžmana)... A konkretni oblici tog partnerstva zavise od komunalne delatnosti, kao i od veličine grada, odnosno područja koje se opslužuje.

Različiti su i režimi obavljanja delatnosti. Veliki broj, prema postojećem zakonskom rešenju, može a i treba da se obavlja u režimu poveravanja posla. To podrazumeva, objašnjava Begović, obavezu nadmetanja zainteresovanih za obavljanje određene komunalne delatnosti, recimo, za odnošenje smeća sa određenog područja. Na taj način se ulaskom novih privatnih preduzeća omogućava upliv privatnom kapitalu u komunalne delatnosti.

Zajedničko lokalnim komunalnim i republičkim javnim preduzećima jeste to što će pre nego što usisaju privatni kapital morati da prođu kroz „čistilište”. Specifičnosti i zatečeno stanje javnih komunalnih preduzeća, pre svega njihova organizacija, nameću potrebu njihovog pretprivatizacionog restrukturisanja.

– Prvo, potrebno je razdvojiti obavljanje osnovne (komunalne) i pomoćnih delatnosti. JKP obavljaju mnoge delatnosti koje nisu komunalne, počev od održavanja sopstvenog voznog parka, obezbeđenja objekata, pa sve do različitih „zanatskih radionica”. Tim delatnostima nije mesto u javnom sektoru i treba ih prepustiti tržištu. Nadalje, potrebno je, u svim slučajevima u kojima je to moguće, razdvojiti one komunalne delatnosti koje imaju karakter prirodnog monopola (distributivna mreža u vodosnabdevanju), od onih koje to nemaju (proizvodnja vode, na primer) i koje se mogu obavljati u drugačijem režimu, odnosno koje se mogu privatizovati različitim postupcima. Konačno, potrebno je stvoriti institucionalne preduslove za efikasnu ekonomsku regulaciju privatizovanih monopola kako bi se sprečilo njihovo monopolsko ponašanje – objašnjava Begović.

Potreba temeljitog pretprivatizacionog restrukturisanja i stvaranje regulatornih institucija, konstatuje „Politikin” sagovornik, govori da privatizacija JKP nije posao koji se može obaviti preko noći. Na to ukazuje i iskustvo u privatizaciji društvenih preduzeća koja se u Srbiji razvukla na već devetu godinu, što ne govori o sposobnosti nadležnih da brzo završe stvari. Taj problem će, kaže, biti utoliko veći na lokalnom nivou, jer je pitanje koliko su lokalne vlasti, posebno u manjim gradovima, koje će imati veliku ulogu, u potpunosti osposobljene za posao koji im predstoji.

Vesna Jeličić

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.