I dalje tenzije između SAD i Kine: Huavej premešta centar u Kanadu

Izvor: B92, 03.Dec.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje tenzije između SAD i Kine: Huavej premešta centar u Kanadu

Peking -- Kineska kompanija Huavej će preseliti svoj istraživački centar iz SAD u Kanadu, zbog toga što američke sankcije ugrožavaju njen rad.

U intervjuu za „Gloub end Mejl“ iz Toronta, direktor Huaveja Ren Žengfej je rekao da bi restrikcije sprečile ovu kompaniju da komunicira sa zaposlenima u SAD. Međutim, nije precizirao na koliko bi radnih mesta bi ova odluka mogla da utiče.

Huavej, jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, upravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživačkim i razvojnim centrom u Silikonskoj dolini u Kaliforniji.

Ipak, ova kompanija je u junu potvrdila da smanjuju obim posla zbog američkih sankcija.

SAD su u maju stavile na crnu listu pet kineskih organizacija, među kojima je i Huavej, koje se bave „superkompjutingom“.

Organizacije sa ove liste označene su kao pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti, i sprečen im je pristup poverljivoj tehnologiji.

To znači da američke kompanije ništa ne mogu da prodaju kineskoj kompaniji Huavej bez odobrenja vlasti SAD, piše Danas.

Huavej je negirao ove navode.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.