Izvor: B92, 04.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje nedostatak gasa za grejanje

Beograd -- Energetska kriza u Srbiji se nastavlja, tokom sledeće nedelje očekuju se temperature i do -10.

Pri takvim hladnoćama potrebe za gasom su 12,5 miliona kubika, a ruski Gazprom može Srbiji da isporuči 8,6 miliona. Zbog toga je sinoć u Vladi Srbije održan sastanak predstavnika resornih ministarstava i javnih preduzeća s potpredsednikom Vlade Miroljubom Labusom.

Savetnica potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Milanović kaže za B92 da su donete mere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje će veliki potrosači morati da poštuju. "Svi moraju da promene svoje osnovno gorivo, gas, i moraju da krenu na neku alternativu. Misli se pre svega na Toplanu Novi Beograd, na Novi Sad i Niš. Večeras je dat nalog da se pokrenu i panonske toplane", kaže ona.

Ruski Gazprom smanjio je isporuku gasa zbog problema sa Ukrajinom, ali i zbog najavljenih niskih temperatura u regionu i u Rusiji, gde se ponegde očekuje -60 stepeni Celzijusa. Zorana Milanović kaže da je zbog redukovane isporuke ruskog gasa ozbiljno ugrožen elektroenergetski sistem Srbije. "Najvažniji potrošači, prema zakonu i prema uredbi, svakako imaju dovoljne količine gasa i imaće ga. To znači stanovništvo, bolnice, škole i proizvodnja hrane. Isporuke jednom delu industrije su smanjene. Ako temperature budu povoljne od kraja sledeće nedelje, industrijski potrošači mogu da očekuju urednije snabdevanje", kaže ona.

Kako je sinoć saopšteno iz Vlade, veliki industrijski potrošači mogu očekivati stabilnije snabdevanje gasom od četvrtka, 9. februara. Iz Vlade demantuju informaciju da je preduzeće Srbijagas tražilo povećanje cene gasa za stanovništvo na 19,72 dinara po kubiku. O povećanju cena može se govoriti tek po stabilizaciji elektroenergetskog sistema, kažu u Vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.