I dalje bez zainteresovanih kupaca za Betonjerku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje bez zainteresovanih kupaca za "Betonjerku"

Pokušaj da se proda somborsko preduzeće "Betonjerka", u kojem država ima udeo od 75 odsto, nije uspeo, jer kao u ranijim pokušajima prodaje, nije bilo zainteresovanih kupaca.

"Betonjerka" je nekada bila jedno od najvećih preduzeća u Jugoslaviji za proizvodnju prefabrikovanih betonskih elemenata kao što su betonske trafo stanice, stubovi, galanterija, kao i za proizvodnju sirovog betona.

Ministarstvo privrede oglasilo je u oktobru 2017. godine javni poziv za prikupljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponuda za kupovinu 75 odsto kapitala ovog preduzeća, ali do 6. novembra, kada je istekao rok, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Minimalna cena za kupovinu 75 odsto državnog udela u "Betonjerci" je u novembru protekle godine bila oko 540.000 evra, što je polovina procenjene vrednosti kapitala poslednjeg dana 2016. godine, piše portal SoInfo.

Akcija "Betonjerke", koja danas zvanično zapošljava 42 radnika, na Beogradskoj berzi košta oko 579 dinara, ali trgovina vrednosnim papirima ovog somborskog preduzeća nije registrovana u prethodnih devet godina pa se za to vreme ni cena akcija nije menjala.

Od 75 odsto državnog kapitala, 69,9 odsto je "u rukama" Agencije za privatizaciju, Akcioni fond ima oko 5 procenata, a privatni kapital učestvuje sa 24,9 procenata.

U protekle dve godine, država je u nekoliko navrata organizovala prodaju ovog preduzeća, međutim, bez uspeha.

"Betonjerka" Sombor je osnovana 1961. godine od strane Javnog preduzeća "Elektrovojvodina Novi Sad", radi sopstvenih potreba u izgradnji elektromreže u Vojvodini.

Do izdvajanja ovog preduzeća iz "Elektrovojvodine" dolazi 2004. godine, odlukom Vlade Srbije i "Betonjerka" Sombor tada počinje da posluje kao samostalno društvo sa ograničenom odgovornošću.

"Elektrovojvodina" je tada dokapitalizovala, odnosno, uložila sredstva u rekonstrukciju starih pogona, nabavku nove mešalice za beton, izradu novih kalupa, nabavku kamiona sa "mehaničkom rukom"...

Inače, to preduzeće je 2007. godine prodato biznismenu Slaviši Puriću za 3,6 miliona evra, ali je privatizacija poništena 2008. godine jer novi vlasnik nije ispunjavao ugovorene obaveze.

Preduzeće je u aprilu 2015. godina ponuđeno za 1,4 milion evra i od tada se početna cena, za svaki naredni pokušaj snižava za najmanje 100.000 evra, pa je tako, poslednja utvrđena cena za prodaju iznosila 540 hiljada evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.