I Slovenija u Južnom toku

Izvor: S media, 07.Nov.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Slovenija u "Južnom toku"

Slovenija i Rusija bi mogle da potpišu sporazum o izgradnji dela gasovoda "Južni tok" kroz slovenačku teritoriju kroz nedelju dana, objavljeno je danas u Ljubljani.

Štampana i elektronska glasila u Ljubljani izveštavaju da su slovenačko - ruski energetski pregovori uspešno završeni i da bi premijeri dve zemlje, Borut Pahor i Vladimir Putin, mogli 14. novembra u Moskvi da potpišu sporazum o izgradnji dela gasovoda "Južni tok" u Sloveniji.

Razgovori o izgradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << slovenačkog kraka "Južnog toka" traju od proleća prošle godine, kada je ruski "Gasprom" doneo odluku o ruti tog gasovoda, prenela je slovenačka agencija STA.

U rešavanju poslednjih otvorenih pitanja, uglavnom oko vlasničke strukture i poreskog statusa zajedničkog preduzeća u Sloveniji, navodno je postignut značajan pomak tokom poslednje posete slovenačkih predstavnika Moskvi 22. oktobra.

Prema nezvaničnim informacijama koje su mediji ranije prenosili, u sporazum je uneta odredba prema kojoj bi čitav aranžman mogao biti prihvatljiviji za Evropsku komisiju (EK), navela je STA.

Ako bi "Gasprom" imao udeo od 50 odsto u zajedničkom preduzeću, Slovenija bi prekršila odredbe trećeg energetskog paketa EK u skladu s kojim gasnu infrastrukturu u EU ne mogu da poseduju kompanije koje trguju tim energentom, kao ni takozvane treće zemlje.

Treći energetski paket, koji je stupio na snagu u septembru, reguliše dalju liberalizaciju energetskog tržišta EU.

Pahor i Putin su o pojedinostima sporazuma o izgradnji "Južnog toka" kroz Sloveniju razgovarali tokom njihovog prvog susreta u Gdanjsku, u Poljskoj, početkom septembra, kada su pozvali na ubrzavanje razgovora i što skorije postizanje dogovora.

"Južni tok", zajednički projekat "Gasproma" i italijanske kompanije "Eni", predvidja izgradnju dva kraka gasovoda do 2015. kojima će se godišnje dopremati ukupno 30 milijardi kubnih metara gasa.

Jedan krak će od Rusije ići ispod Crnog mora do Bugarske, preko Srbije, Madjarske, Austrije i Slovenije do Italije, a drugi od Bugarske preko Grčke do juga Italije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.