I Kalašnjikov, i dijamanti, i bakar, i banke

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 12:48

I Kalašnjikov, i dijamanti, i bakar, i banke

Velika Britanija uvela je novi paket sankcija protiv Rusije.

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da novim paketom sankcija protiv Rusije cilja 86 pravnih i privatnih lica povezanih sa proizvodnjom oružja i energenata, ali i one koji povezani sa krađom ukrajinskog žita.

Među sankcionisanim kompanijama je i koncern Kalašnjikov.

"Sankcionisano je 20 rukovodilaca kompanija u sektoru odbrane, među kojima su i Alan Valerijevič Lušinkov i Vladimir Nikolajevič >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Lepin, koji su obojica direktori koncerna Kalašnjikov, koji proizvodi 95 odsto komada oružja u Rusiji", navodi se u saopštenju britanske vlade, prenosi TASS.

Pored toga, London je uveo sankcije i protiv osam ruskih kompanija povezanih sa proizvodnjom metala.

Na listi sankcionisanih nalazi se i osnivač i predsednik borda direktora Ruske bakarne kompanije Igor Altuškin.

"Altuškin i njegova kompanija nastavili su da igraju ključnu ulogu u sektoru od strateškog značaja za ruski rat u Ukrajini", naveli su iz britanske vlade.

Na proširenoj listi sankcionisanih našli su se i Tinkof banka, Rosbank, Sistema Holding, Severstal, kompanija za iskopavanje zlata Polius i kompanije koje su deo Rosatoma.

Sankcije su uvedene i prvom potpredsedniku ruske vlade Andreju Belousovu, članu upravnog odbora Gasprom njefta Eleni Iljuhinoj i članu odbora Ruskih železnica Sergeju Stepašinu.

U saopštenju britanske vlade se ističe da su sankcije osmišljene kako bi se pojačao ekonomski pritisak na rukovodstvo u Moskvi usled "ilegalnog rata protiv Ukrajine".

Nove sankcije su uvedene nakon što je britanski premijer Riši Sunak najavio zabranu uvoza ruskih dijamanata i bakra, aluminijuma i nikla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.