I „Gazela” čeka izbore

Izvor: Politika, 17.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I „Gazela” čeka izbore

Niz projekata za obnovu puteva i mostova, obnovu kliničkih centara, rehabilitaciju borskog regiona, kao i gasni sporazum Beograda i Moskve, čekaju verifikaciju u novom parlamentu

Zbog pada vlade i raspuštanja Narodne skupštine blokirano je oko 340 miliona evra planiranih za infrastrukturu. Obnova mosta Gazela u Beogradu, ali i popravka sto mostova, izgradnja puta Kokin Brod – Nova Varoš, Koridor 10, sanacija klizišta i niz drugih projekata, koji treba da budu finansirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz kredita evropskih banaka verovatno neće započeti do jeseni, jer ugovori o povlačenju novca nisu verifikovani u skupštini.

Iz istih razloga u proceduru nije ušao ni energetski sporazum između vlada Srbije i Rusije, koji takođe treba da bude potvrđen u skupštinama dveju zemalja, kako bi mogao da bude realizovan.

Najviše ugovora, koji su već u proceduri, odnosi se na davanje garancija za obnavljanje puteva, ali na čekanju su i projekti obnove kliničkih centara (200 miliona evra), rehabilitacije borskog regiona (24,3 miliona evra), modernizacije energetskog sistema (6,6 miliona), energetske efikasnosti, unapređenja poljoprivrede"To znači da je zbog raspuštanja parlamenta blokirano više od 420 miliona evra kreditnih aranžmana.

Primera radi, Evropska investiciona banka je dala kredit u iznosu od 33 miliona za obnovu Gazele, koja je trebalo da počne u oktobru odmah posle završetka obilaznice Ostružnica – Ibarska magistrala. Šest stranih kompanija je prošlo pretkvalifikacioni tender ali izvođač radova neće biti izabran dok poslanici ne ratifikuju ugovor sa bankom, koji je u skupštinskoj proceduri od oktobra prošle godine. To bi, prema nekim procenama, moglo da odloži početak preko potrebnih radova i do godinu dana.

Miodrag Jocić, državni sekretar za infrastrukturu, objašnjava da se na usvajanje zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji često čeka od sedam do deset meseci i da to isključivo zavisi od parlamenta.

Poslanicima smo pre nekoliko meseci dostavili čitav set ugovora među kojima je kredit od 66 miliona evra kod investicione banke, od koga bi polovina novca bila utrošena za Gazelu i prilazne puteve. Ostatak bi otišao na obnovu mostova po Srbiji. Našli smo se u prilično neugodnoj situaciji jer se niko nije nadao da će skupština biti raspuštena. Odobreni krediti ne mogu da se troše, iako su svi ugovori prošli kroz vladu. Ništa nam drugo ne ostaje nego da sačekamo formiranje novog parlamenta – kaže Jocić.

Zajam za obnovu mostova po Srbiji treba da se realizuje u deset tranši do 2010. godine.

Na „stendbaju” je i kredit sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vredan 25 miliona evra, za obnovu autoputa kroz Beograd i sanaciju Kružnog puta.

Nije ratifikovan takođe ni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od 115 miliona evra namenjenih izgradnji dela obilaznice oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca.

Osim toga međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila je zajam od 36,8 miliona evra za „dodatno finansiranje projekata rekonstrukcije saobraćaja”, a krajnji rok za povlačenje sredstava je 30. jun 2011. godine.

Jocić napominje da je budžetom za 2008. godinu planiran i kredit od 40 miliona evra za nastavak obilaznice do Bubanj-potoka, kao i 60 miliona evra puta od Niške Banje do Bele Palanke.

M. Avakumović

----------------------------------------------------------

Popović: Sporazum sa Rusijom će ratifikovati novi parlament

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je juče da će Sporazum o saradnji Rusije i Srbije u oblasti gasne i naftne privrede sasvim sigurno biti ratifikovan posle formiranja novog skupštinskog saziva. „Nema razloga za nervozu. Ratifikacija u maju ili junu neće mnogo uticati na primenu sporazuma”, ocenio je Popović.

Ministar tu tvrdnju zasniva na pretpostavci da će stranke koje su u prethodnom sazivu parlamenta podržale sporazum sa Rusijom, imati većinu i u budućem rasporedu snaga u Skupštini Srbije, pa zato ni ratifikacija neće biti sporna. „Gotovo je sigurno da će te stranke, bez obzira na to ko će formirati vladu, takođe imati pozamašnu većinu u parlamentu zbog čega mislim da ratifikacija neće biti sporna u narednom periodu nakon formiranja skupštine”, rekao je Popović.

On smatra da kašnjenje ratifikacije ne bi trebalo da ometa i sprovođenje sporazuma, jer je on dugoročan i predviđa da bi gradnja gasovoda trebalo da počne krajem 2011. godine.

Popović je precizirao da će do sada dogovoreni rokovi biti ispoštovani, što se pre svega odnosi na rok (25. maj 2008. godine) za formiranje zajedničke kompanije „Srbijagasa” i „Gasproma” koja bi bila zadužena za izgradnju studije izvodljivosti a potom i izgradnju dela gasovoda „Južni tok” kroz Srbiju.

Tanjug

[objavljeno: 18/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.