I Deripaska na tenderu za Bor

Izvor: B92, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Deripaska na tenderu za Bor

Beograd -- Kompanija SMR, kćerka-firma ruske Grupe Bejzik element, najavila učešće na novom tenderu za prodaju RTB-a Bor.

SMR će ponuditi početnu cenu koju je Vlada odredila i otkupiti tendersku dokumentaciju. Ruski milijarder Oleg Deripaska, predsednik Upravnog odbora Bejzik elementa, pre tri meseca posetio je premijera Srbije Vojislava Koštunicu.

SMR će ponovo pokušati da kupi imovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor iako je na prošlogodišnjem tenderu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za privatizaciju borskog kombinata, ponudivši jedan dolar, diskvalifikovana. SMR navodi da je to tada učinjeno jer je bilo očigledno da će tender propasti.

U toj kompaniji ne očekuju nikakve ustupke u procesu privatizacije, niti se zbog privlegija Oleg Deripaska sreo s Koštunicom.

Džefri Kauli, direktor SMR-a, kaže da će, šta god da se desi tokom privatizacije, sve moći da prođe kroz reviziju i provere. "Očekujemo da će proces biti otvoren i fer i nemamo informaciju da je Koštunica bilo šta ponudio Deripaski", rekao je Kauli.

Iako ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić tvrdi da cena bakra raste, u ruskoj kompaniji kažu da se u narednih pet godina očekuje pad cena bakra od 30 odsto.

Kauli kaže da Vlada Srbije greši što svoju odluku o novom kupcu zasniva samo na ceni, a ne uzima u obzir i ekonomsku i socijalnu vrednost ponude i razvoj celog Bora. "Mogućnost da vlada ponovo ocenu ponude zasniva isključivo na početnoj ceni nije dobra i ogleda se u srpskoj izreci 'ne ubijate kravu zbog kilograma mesa'", kaže Kauli.

On dodaje da je program SMR-a da ponudi određenu cenu za vrednost imovine RTB-a Bor, ali da doda druge programe ulaganja i socijalnog razvoja. "Imaćemo i programe ohrabrivanja zaposlenih da počnu svoj biznis", kaže Kauli.

Agencija za privatizaciju je 31. avgusta raspisala drugi tender za prodaju imovine RTB-a Bor, po početnoj ceni od 340 miliona dolara, a obavezne minimalne investicije su 180 miliona dolara.

Ponudu za borsku kompaniju dostaviće i australijska kompanija Vju majning iz Perta, kao i Ist point Zorana Drakulića, koji je, u konzorcijumu s britanskim investicionim fondom ORN, na prethodnom tenderu bio drugoplasiran.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je predstavljajući rezultate svog ministarstva u prvih 100 dana Vlade Mlađan Dinkić kazao je da na drugom tenderu za privatizaciju RTB Bora, ne može učestvovati Kuprom, koji se, kako kaže Dinkić, pokazao kao neozbiljna kompanija.

Ministar je najavio da će u oktobru biti održana aukcija za prodaju Robnih kuća Beograd i da je završen tender za izbor privatizacionog savetnika za JAT.

Tender za prodaju kragujevačke fabrike Zastava automobili će, prema rečima ministra, biti raspisan u decembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.