I Crna Gora vratila srpsko voće: Ne jedite ga – opasno je

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 15:52

I Crna Gora vratila srpsko voće: "Ne jedite ga – opasno je"

Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom, Dobrakovo, sprečila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina iz Srbije.

U voću je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito dece – chlorpyrifos (hlorpirifos), potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Ovaj pesticid je pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li ovog opasnog pesticida ima u Crnoj Gori, Đaković je rekao da je strogo zabranjena njegova upotreba, ali je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dve sporne pošiljke, obe poslate iz Srbije.

"Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija – na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno", pojasnio je Đaković za Portal RTCG.

Kaže da se analize rade na sve konzumno voće – breskve, šljive, nektarine i kajsije.

"Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće", kazao je Đaković.

Ovaj pesticid često se koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne sme se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito dece.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti.

Taj pesticid pronađen je u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku, potvrdio je i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom.

Hrvati ponovo vratili srpsko voće: "Opasno po zdravlje – izaziva poremećaje"

Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je, kako prenose regionalni mediji, uništeno.

U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU.

Pronađen je nedavno i u breskvama iz Srbije.

Hrvati vratili srpske breskve sa granice

Početkom prošlog meseca je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu, koji je takođe poslat iz Srbije. U Crnoj Gori, kako su kazali tada iz Uprave za bezbednost hrane, tog čipsa nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.