Huavej kao politička lopta: Britanija ugrožava odnose sa Kinom

Izvor: B92, 08.Jul.2020, 08:39

Huavej kao politička lopta: "Britanija ugrožava odnose sa Kinom"

London -- Britanija rizikuje da odbaci dugogodišnju vezu s Kinom ako zabrani Huaveju pristup svojoj 5G mreži po nalogu SAD u okviru globalne bitke za tehnološku nadmoć.

Ovo je za Rojters rekao predsednik ogranka te kineske tehnološke kompanije za Veliku Britaniju Džon Braun.

Braun je rekao da je Huavei postao "politička lopta" u eskalirajućem trgovinskom sporu između dveju supersila, a Britanija rizikuje da bude oštećena u tom procesu.

Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je telekom grupi dodelila ograničenu ulogu u svojoj 5G mreži ranije ove godine, ali nove američke sankcije na čip tehnologiju dovele su u pitanje njen status pouzdanog dobavljača, pa će britanska vladai verovatno zauzeti čvršći stav, navodi Rojters.

"Ovde nema diplomatije“, rekao je Braun tokom virtuelnog simpozijuma u Londonu za britansku agenciju.

"Velika Britanija ima veoma duge veze sa Kinom i nadam se da ih neće jednostavno odbaciti“, dodao je Braun.

Kada bi Britanija zabranila Huaveju pristup svojoj 5G mreži, budućnost kineske kompanije u zemlji u koju je uložila milione funti u istraživanja i razvoj bila bi dovedena u pitanje.

"Imaju očigledno puno posla, sve od pametnih telefona do 3G i 4G kao i ovaj predloženi 5G. Ako nema posla i ako im onemoguće da posluju, očekivao bih da će oni doneti odluke da se povuku", zaključio je Braun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.