Hrvatska županija: Za dobro jutro radnicima – alkotest. Može li ovako i u Srbiji? ANKETA/VIDEO

Izvor: B92, 21.Sep.2023, 16:53

Hrvatska županija: Za dobro jutro radnicima – alkotest. Može li ovako i u Srbiji? ANKETA/VIDEO

Hrvatska županija uvodi testiranje na drogu i alkohol za zaposlene. Ukoliko testovi budu pozitivni, radniku preti otkaz.

U Americi je naime ovo normalna pojava pri potpisivanju ugovora o radu

Mera može biti: usmeno upozorenje i savet službeniku uz udaljavanje sa mesta rada, zabrana nastavka rada, privremeno udaljavanje sa radnog mesta i upozorenje o mogućnosti prestanka službe odnosno otkaza ugovora o radu, ili mere obaveznog lečenja pri ponovnom kršenju zabrane. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izrečene mere se unose u dosije službenika.

"Mislim da je Srbija, kada je reč o ovoj temi, daleko ispred Hrvatske, jer mi već u Zakonu, u članu 179, među pobrojanim razlozima imamo i razlog o pijanstvu na radnom mestu kao validan uslov za raskid radnog odnosa", rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je objasnio da se stanje radnika utvrđuje kroz analizu zdravstvene ustanove. Različite firme, oko 400.000 koje su upisane u APR-u, svi imaju obavezni ugovoru o radu sa zaposlenima, gde se ističe da je moguće utvrditi stanje radnika i otpustiti ga.

"Ja, kao poslodavac već 40 godina, pokušavam da ostvarim sa svojim zaposlenima dobar odnos, ali kada se desi nesreća da u radnom odnosu imate zaposlenog koji je zavisnik od alkohola, onda je teško ostvariti taj odnos. Desilo mi se sa nekolicinom zaposlenih da su poslati u zdravstvenu ustanovu na utvrđivanje stanja, nakon čega se od zaposlenog traži da se potpisuje sporazum o prekidu radnog odnosa ukoliko se ponovi ovakva situacija. A ponovi se", objasnio je Atanacković.

Zabrana u hrvatskoj županiji se uvodi paralelno s novim pravilnikom koji će omogućiti alkotestiranje. Sve će se sprovoditi po nalogu rukovodioca, a kažnjavaće se već i 0,1 promil alkohola u krvi.

Kako dodaje, u Hrvatskoj je nulta tolerancija na alkohol, a kod nas se ne precizira stepen alkoholisanosti, ali veruje da bi se tolerisao određeni stepen.

"U zavisnosti od delatnosti, poput građevine, rada na visini, trebalo bi da bude zabranjeno konzumiranje alkohola", kazao je.

Kažite nam šta vi mislite u anketi:

Opširnije pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.