Hrvatska u recesiji, pad BDP-a 1,4%

Izvor: B92, 29.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u recesiji, pad BDP-a 1,4%

Zagreb -- Analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta ocenjuju da je hrvatska ekonomija zakoračila u recesiju i u 2009. očekuju pad bruto domaćeg proizvoda od 1,4 posto.

Ipak, oni očekuju da bi se u drugoj polovini godine mogle zaustaviti negativne tendencije, što bi uz dalje jačanje domaće privrede tokom iduće godine i oporavak svetske ekonomije trebalo da osigura rast od 2,3 posto u 2010. godini.

Prognoze Ekonomskog instituta pokazuju da će se negativna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kretanja s kraja 2008. preneti na ovu godinu. Hrvatska ekonomija je značajno oslabila u drugoj polovini 2008, apa je uprkos povećanju od 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2007. u trećem kvartalu zabeležen pad BDP-a za 0,5 posto u odnosu na drugo tromesečje.

Analitičari procenjuju da je hrvatska privreda već zakoračila u recesiju, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja pada privredne aktivnosti.

Oni u 2009. očekuju blago smanjenje lične potrošnje i značajan pad investicija. Izvoz će se umereno smanjiti, dok bi uvoz mogao značajno pasti, tako da bi deficit tekućeg računa platne bilansa mogao da se smanji sa 10,7 u 2008. na 7,7 posto BDP-a u 2009. godini.

Trend će se preneti i na tržište rada, uz rast stope nezaposlenosti, dok bi inflacija potrošačkih cena mogla da se zadrži na proseku od oko 2,3 posto.

Rojters: BDP pada prvi put u 10 godina

Istovremeno, rezultati ispitivanja koje je objavio Rojtersov poslovno-finansijski servis pokazuju da svih 11 ispitanih vodećih hrvatskih analitičara smatra da će se globalna kriza snažno odraziti na Hrvatsku, opterećenu visokim inostranim dugom, padom izvoza i visokom državnom potrošnjom.

Hrvatska ekonomija će u 2009. zabeležiti pad aktivnosti po prvi put za deset godina, a budžetski manjak će biti znatno viši od ranije prognoziranog, mišljenje je analitičara.

Vlada će biti prisiljena na veliko zaduživanje na domaćem tržištu, što će snažno umanjiti sredstva raspoloživa za finansiranje lokalne privrede i dovesti do dodatnog slabljenja rasta i rezultirati nižim budžetskim prihodima, ističu analitičari.

Većina analitičara smatra da Hrvatska još ima vremena da se "odupre oluji” bez obraćanja Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ali samo ako Vlada što pre preduzme mere smanjenja potrošnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.