Hrvatska neočekivano i nezaustavljivo raste

Izvor: B92, 28.Avg.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska neočekivano i nezaustavljivo raste

Bruto domaći proizvod Hrvatske u drugom tromesečju je na godišnjem nivou porastao 1,2 odsto , saopštio je Državni zavod za statistiku.

To je više od procena makroekonomista koji su predviđali rast između 0,6 i jedan odsto.

To je već treće tromesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je privreda ojačala 0,5 odsto na godišnjem nivou, što je označilo izlazak iz šestogodišnje recesije, preneo je Tportal.

Prema sezonski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromesečje prošle godine skočio 1,2 posto.

Najsnažniji pozitivan uticaj na kretanje privredne aktivnosti prouzrokovan je rastom izdataka za domaću potrošnju, saopštio je Zavod.

Doprinos neto inostrane potražnje bio je veći za 1,1 procentni poen, a najveći pozitivan doprinos povećanju BDP-a u drugom tromesečju ostvaren je rastom izvoza robe i usluga, ocenio je DZS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović: Hrvatska je izašla iz krize, iduće stope rasta još više

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Avg.2015

ZAGREB,  - Premijer Zoran Milanović u petak je u Puli, komentirajući objavu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,2 posto, izjavio da je Hrvatska izašla iz krize te da će stope gospodarskog rasta u nadolazećim tromjesečjima vjerojatno biti još i više...Državni zavod za statistiku objavio...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.