Hrvatska izbegla pad rejtinga

Izvor: B92, 03.Apr.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska izbegla pad rejtinga

Zagreb -- Američka agencija za kreditne rejtinge Standard i Purs zadržala je Hrvatskoj rejting BBB-/A-3 za dugoročno i kratkoročno zaduživanje, uz negativnu prognozu.

Kao najveći problem za privredni rast navedeni su izazovi vezani uz konkurentnost koji hrvatskoj provredi ograničavaju potencijal.

Agencija je optimistična u pogledu nove hrvatske vlade koja, po njihovom mišljenju, ubrzava fiskalne konsolidacije i strukturne reforme, što bi moglo da pomogne u poboljšavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgleda za rast hrvatske privrede.

Negativna prognoza odražava procenu agencije da postoji 33 odsto izgleda za snižavanje rejtinga tokom naredne godine, i to ako reforme u području rada i javnog sektora ne budu dovoljno opsežne, preneli su hrvatski mediji.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je kao jedan od uspeha nove vlade u 100 dana rada naglasio zadržavanje postojećeg kreditnog rejtinga, kome je krajem 2011. pretilo snižavanje.

Početkom marta, svetska rejting agencija Fič odlučila je da Hrvatskoj ostavi rejting BBB-, iako su izgledi za zemlju i dalje negativni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.