Hrvatska iduće godine emitira obveznice teške 23,5 milijarde kuna

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Nov.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska iduće godine emitira obveznice teške 23,5 milijarde kuna

ANALIZA - U sklopu potkraj prošlog tjedna objavljenog prijedloga Proračuna za sljedeću godinu, hrvatsko Ministarstvo financija (MF) planira u 2019. emitirati obveznice u iznosu od 23,5 milijarde kuna.

Od toga se (protuvrijednost od) 10,5 milijardi kuna odnosi na inozemno tržište, dok se preostalih 13 milijardi kuna obveznica planira emitirati na domaćem tržištu. S druge pak strane, MF-u sljedeće godine na naplatu stižu dvije obveznice, obje u studenom – jedna na domaćem, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << druga na inozemnom tržištu. Potonja je inicijalno emitirana kao desetogodišnja obveznica nominalne vrijednosti od 1,5 milijardi američkih dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,75%.

Na domaćem pak tržištu nagodinu dospjeva milijardu eura glavnice obveznice vezane valutnom klauzulom uz euro, kuponske kamatne stope od 5,38%. Ta obveznica inicijalno je bila emitirana kao petnaestogodišnja (u vrijednosti od 200 milijuna eura), nakon čega su uslijedile još dvije tranše – zadnja u veljači 2014. godine. Spomenimo da u veljači sljedeće godine dospijeva i jedan „izvanredni" trezorski zapis. Riječ je o „čisto eurskom" (bez valutne klauzule) TZ-u nominalne vrijednosti od 1,5 milijardi eura, emitiranom lanjskoga studenog (dakle, s inicijalnim dospijećem od 15 mjeseci) uz prinos od 0,10%.

Što se tiče redovnih aukcija TZ-a, u prethodna dva tjedna nije ih bilo, a istovremeno ionako nije bilo niti dospijeća "starih" TZ-a. Isti scenarij ponavlja se i ovog tjedna. No, ovaj apstinencijski bit će prekinut sljedećeg tjedna, u kojemu dospijeva pozamašnih 1,3 milijarde kuna TZ-a.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.