Hrvatska dobiva prvi domaći venture capital fond

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska dobiva prvi domaći venture capital fond

ZAGREB - Nakon što je jučer objavljena informacija da je bruto inozemni dug skočio na 114,5 posto BDP-a i približio se 40 milijardi eura Vlada nas je ponovno lagano zadužila.

Ovaj puta za svega 20 milijuna eura, navodno vrlo povoljno ali i s dobrim razlogom – tim će novcem osnovati prvi domaći venture capital fond.

Kao i svi venture capital fondovi i ovaj bi trebao funkcionirati po sistemu kapital za udjel u kompaniji. Namijenjen je start-up tvrtkama ili tvrtkama >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koje su u početnoj fazi razvoja iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva.

A jedan takav start-up jest i kompanija Shoutem koja ipak nije išla u SAD ili na otok već je kapital potražila u susjedstvu. Milijun i pol američkih dolara u ovu je kompaniju uložio slovenski fond.

Financijska limitiranost i jest najveća slabost fonda, jer je maksimalno ulaganje 2, iznimno 3 milijuna eura.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je istaknuo kako je Vlada prepoznala veliki potencijal naših inovativnih poduzetnika i zato je cilj omogućiti im da što jednostavnije dođu do kapitala u svim fazama svoga razvoja.

Dodao je kako je posebno ponosan jer je ovo prvi takav fond u Hrvatskoj te zahvalio Svjetskoj banci što je prepoznala ovaj projekt koji će poduzetnicima omogućiti da ne moraju tražiti novac u inozemstvu i da svoje ideje razvijaju u vlastitoj zemlji.

Naveo je i kako će fond u Hrvatskoj biti registriran kao zatvoreni fond i pod nazorom Hanfa-e. Bit će desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja za dvije godine. Financiranje je javno i privatno financiranje u omjeru koji je u skladu s pravilima EU o državnim potporama, što znači najmanje 40 posto privatnog kapitala.

Upravitelj će biti privatno društvo za upravljanje fondovima odabrano putem međunarodnog natječaja.

Neto iznos raspoloživ iz zajma za ulaganje fonda u projekte je 12 milijuna eura javnih sredstva i najmanje osam milijuna eura privatnih sredstava, što je ukupno 20 milijuna eura.

Očekuje se da će fond izvršiti 20-tak ulaganja, kazao je Maras te dodao kako je najviši iznos ulaganja 10 posto vrijednosti fonda (15 posto uz odobrenje Savjetodavnog odbora).

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.