Hrvatska: HNB prodala 233 mil. evra

Izvor: B92, 30.Nov.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: HNB prodala 233 mil. evra

Zagreb -- Hrvatska narodna banka je na deviznom tržištu prodala 233,7 miliona evra po prosečnom kursu od 7,420927 kune za evro, povlačeći time oko 1,73 milijarde kuna.

U HNB očekuju da će ova intervencija biti dovoljna da smiri napetosti na deviznom tržištu, a ako se one i dalje nastave, HNB ima i druge mogućnosti delovanja.

Ovo je bila peta ovogodišnja intervencija HNB-a na deviznom tržištu, pri čemu je to druga ovogodišnja intervencija u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je HNB prodavao evre bankama u okolnostima slabljenja kune prema evru.

HNB je 19. novembra prodala 116,4 miliona evra po prosečnom kursu od 7,391172 kune za jedan evro, povlačeći time oko 860 miliona kuna. U prethodne tri intervencije u junu i julu, kad je kuna jačala prema evru, HNB je otkupljivao evre od banaka.

HNB poručuje da će u postojećim okolnostima i uz sadašnji kursni režim i dalje voditi politiku stabilnog kursa, jer od toga zavisi i održavanje stabilnosti cena i stabilnost finansijskog sistema, a to su i osnovni zakonski zadaci HNB-a.

Banka ističe da u kretanju kursa poslednjih sedmica nema ničeg neobičnog niti bilo kakvog razloga za paniku ili za senzacionalističke tvrdnje o prekoračenju nekakve psihološke granice od 7,40 kuna za evro.

Podseća se da je kurs kune uvek jači u leto kad stignu devize od turizma, a slabiji zimi kad dolazi vreme za vraćanje dugova preduzeća ili kad velik broj gradjana plaća zimovanja.

Hrvatska ima upravljano plivajući devizni kurs, što znači da se kurs slobodno formira na temelju ponude deviza i potražnje za njima na deviznom tržištu, a HNB interveniše samo kad proceni da su oscilacije kursa prevelike i prenagle, odnosno da bi mogle da podstaknu spekulacije za koje nema razloga u realnim ekonomskim zbivanjima.

U prethodnim godinama kurs kune prema evru ponekad je prelazio i preko 7,60 ili čak 7,70, a spuštao se i do 7,10. I takve oscilacije bile su unutar raspona od plus ili minus pet odsto oko srednjeg godišnjeg kursa za te godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.