Hrvatima blokada bez objašnjenja i žalbe

Izvor: B92, 15.Jun.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatima blokada bez objašnjenja i žalbe

Svaki četvrti zaposleni stanovnik Hrvatske ima račun u blokadi dužoj od 365 dana, a blokirani građani dužni su više od privrede.

Blokada računa podrazumena uzimanje trećine prihoda koji se na njega slije.

Više od 300.000 blokiranih živi s primanjima manjim od 2.500 kuna (328 evra) mesečno, a kad im se od toga odbije blokirana suma ostaje im oko 200 evra mesečno za celu porodicu, što nije dovoljno ni za osnovne mesečne troškove, preneo je portal Indeks.hr.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Razlog ogromnom broju blokada je legalizovano kamatarenje i aktivnost državne Finansijske agencije (Fina) na čiji se nalog blokoraju računi, kažu u udruženju "Blokirani".

Prema podacima Fine, krajem februara ove godine u Hrvatskoj je blokirano 317.224 računa građana sa ukupnim dugom od 31,46 milijardi kuna (4,13 milijardi evra) i 47.828 poslovnih subjekata s dugom od 28,9 milijardi kuna (3,8 milijardi evra).

Poređenja radi, u novembru 2010. godine u blokadi je bilo ukupno 25.606 fizičkih osoba (obrtnici, samozaposleni, bez zaposlenih osoba). Već sredinom 2011. godine u Hrvatskoj je blokirano 166.000 građana, a broj osoba u dužničkom "ropstvu" galopirajući se povećavao, pri čemu se tome ne nazire kraj, navode u udruženju Blokirani.

Od blokade računa nije izuzeta ni jedna kategorija stanovništva, tako da ona pogađa i primaoce socijalne pomoći, ljude u bolnici na aparatima, ratne veterane, invalide, nezaposlene, pa i porodice s teško bolesnom decom, kažu u udruženju.

Blokada računa građana sprovedi se bez sudskog procesa, bilo kakve presude ili njihove saglasnosti i a blokirani građani nemaju mogućnost ni da se žale, jer ih nadležni nisu čak ni upoznali s razlozima blokade niti su im uručili rešenje o blokadi, kažu u udruženju "Blokirani" koje je prikupljanjem potpisa pokrenulo akciju za samoorganizovanje 320.000 blokiranih građana, preneo je Indeks.hr.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatima blokada bez objašnjenja i žalbe

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2015

ZAGREB - Svaki četvrti zaposleni stanovnik Hrvatske ima račun u blokadi dužoj od 365 dana, a blokirani građani dužni su više od privrede...Blokada računa podrazumijeva uzimanje trećine prihoda koji se na njega slije...Više od 300.000 blokiranih živi s primanjima manjim od 2.500 kuna (328 evra)...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.