Hrvati ne odustaju od otkupa Ine i prodaje HEP-a

Izvor: B92, 05.Avg.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ne odustaju od otkupa Ine i prodaje HEP-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsednica vlade Martina Dalić rekli su da država nije odustala od prodaje 25% akcija HEP i i otkupa Ine od MOL-a.

"Vlada ne odustaje od otkupa Ine, a prodaja 25 posto deonica HEP-a i dalje je opcija", odgovorio je Plenković na pitanja novinara u Kninu, gde je hrvatska vlada održala posebnu, tematsku sednicu posvećenu tom gradu i problemima stanovnika Knina i Šibensko-kninske županije.

Potpredsednica vlade i ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privrede Martina Dalić rekla je da je cilj vlade u Zagrebu da poboljša efikasnost upravljanja državnim preduzećima, i da se o prodaji HEP-a razgovara sve vreme, prenosi portal Dnevnik.

"I Ministarstvo imovine preduzima brojne aktivnosti u cilju stavljanja imovine u funkciju, a sastavni deo te slike je i iskorišćavanje mogućnosti tržišta kapitala. Lično smatram da je izlistavanje državnih kompanija na berzi način da se poboljša upravljanje državnim kompanijama, a da istovremeno od toga, kroz deonice i dividende, imaju korist i hrvatski gradani", navela je Dalić.

S prodajom akcija HEP-a, navodi Dnevnik, država je planirala da finansirati otkup deonica Ine. Međutim, pojavile su se informacije da je vlada u Zagrebu odustala od otkupa hrvatske naftne kompanije od mađarskog MOL-a.

"Političke odluke u vezi Ine donosi Savet za otkup deonica Ine, a koliko znam on nije doneo odluku o odustajanju od kupovine Ine. Radi se o složenom i komplikovanom procesu, potrebno je proceniti i tajming", dodala je Dalić.

Sednica vlade u Kninu je upriličena uoči obeležavanja 22. godišnice vojne akcije "Oluja", 5. avgusta, koji je zvanični Zagrem proglasio Danom pobede i domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja, dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.